Algehele afschaffing bovenhandse servicepass

03 Apr 2013
Voor internationals is de bovenhandse servicepass vanaf 1 mei taboe (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De bovenhandse servicepass is met ingang van het nieuwe seizoen - 2013/2014 - voor alle volleyballers taboe. Het was al bekend dat de regel toegepast zou worden in de internationale en nationale competities. De regionale competities mochten afwijken van de Nevobo, maar de regio's hebben besloten de regel eveneens in alle competities toe te passen.

Een half jaar geleden maakte de wereldvolleybalbond een regel bekend die menig passer deed gruwelen en de nodige commotie losmaakte in de volleybalwereld: 9.2.4 It is a fault, during the reception of service, to make a double contact or catch using an overhand finger action. Net als in het beachvolleybal is de bovenhandse servicepass niet expliciet verboden, maar deze zal net als bij het beachvolleybal dermate streng beoordeeld worden. De regel geldt alleen voor de servicepass en niet voor verdedigend werk. Het is ingevoerd om 'lelijk volleybal' tegen te gaan. De redenatie is dat een onderhandse pass minder precies kan worden gebracht dan een bovenhandse pass, waardoor het spel langere rally's krijgt. 

Volleybalkrant belde met Nevobo arbitragevoorzitter Joep van Iersel voor een update over de nieuwe spelregel: "Met de ingang van het nieuwe seizoen gaat de regel in op alle Nederlandse velden. De regio's mochten afwijken, maar hebben ervoor gekozen de regel ook door te voeren in de regionale competities. De enige uitzondering is eventueel recreatievolleybal. De bovenhandse servicepass is alleen nog maar toegestaan zoals bij het beachvolleybal: quick and clean."

Op het scheidsrechterssymposium op 8 juni wordt er uitleg gegeven aan alle scheidsrechters over onder andere de nieuwe FIVB-regel. Dan vindt tevens de jaarlijkse NVVO-bijeenkomst plaats met een VT4/5 clinic. Dit gebeurt allemaal in het Apeldoornse Omnisport en is gekoppeld aan het thuisspeelweekend van Oranje in de World League. Per 1 mei gaat het afschaffen van de bovenhandse servicepass namelijk al in voor alle internationale competities.

De internationals moeten zich dus binnen enkele weken of zelfs dagen aanpassen. Volgens bondscoach Edwin Benne vormt dit geen groot probleem voor zijn team: "Zodra we samenkomen in april zullen we direct hierop gaan trainen. Het zal enigszins wennen zijn, maar wij hebben altijd al veel onderhands gepasst."

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.