Orion imponeert in bekerfinale

17 Feb 2013
Aanvoerder Daan van Haarlem (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De mannen van FirmX Orion hebben zondag in Zwolle geschiedenis geschreven. De Doetinchemmers wonnen op imponerende wijze de nationale beker. De aloude rivaal Dynamo Apeldoorn kreeg in de sfeervolle Landstede-hal geen schijn van kans: 3-0.

Het was al weer 34 jaar geleden dat Orion de beker won, in 1979. Dat bleef tot zondag de enige keer. De tweede beker is nu binnen, en de wijze waarop dat gebeurde gaat goudomrand de boeken in. Zelfs de supporters van Dynamo kregen de handen op elkaar voor het geweldige spel van de Doetinchemmers.

Complimenten
Trainer Bas Hellinga had het al weken geroepen: als het echt moet gebeuren, staan we er. Dat waren geen loze woorden. Zaterdag werd Lycurgus in de halve finale al van de mat geveegd, zondag overkwam Dynamo hetzelfde. Hellinga: "Vaak een bekerfinale verloren, eindelijk gewonnen. Ik moet mijn ploeg complimenten geven. Ze hebben het hele weekend strak en scherp gespeeld. Geen twijfel over wie de beste was. Het is mooi dat we ook gelijk gekwalificeerd zijn voor Europa (CEV Cup, red). Die nieuwe hal moet er maar snel komen in Doetinchem."

Mes tussen de tanden
Twee dagen lang had Orion tijdens de Final Four het mes tussen de tanden geklemd. Met een ongelooflijke gretigheid en een absolute wil om te winnen, bereikte de ploeg een ongekend hoog niveau. Aangejaagd door de uitblinkende spelverdeler Daan van Haarlem en gesteund door superlibero Aden Tutton sloegen de aanvallers Ralph en Niels Koomen, Mark Posthuma, Joel Miller en Oliver Kimber grote bressen in de Dynamo-defensie. Zwakke plekken kende Orion niet, Hellinga hoefde niet één keer te wisselen.

Met andere woorden: Landstede Volleybal mag straks, als de play-offs om de landstitel beginnen, de borst nat maken.

Niet te stoppen
Aanvoerder Daan van Haarlem zei meteen na afloop: "In de achtste finale wonnen we nog heel moeizaam met 3-2 van Visade uit de topdivisie. Dat we in de Final Four twee keer afgetekend met 3-0 zouden winnen, hadden we nooit verwacht. We hebben fantastisch gespeeld, als een echt Achterhoeks team: knokken, vól ertegenaan. En met een goede service en sterke pass waren we niet te stoppen."

Dat bleek vanaf het begin: Dynamo liep steeds zuchtend en steunend achter Orion aan. Door enkele sterke blocks van Joel Miller sloegen de Doetinchemmers in de eerste set meteen een gat. Dynamo had daarbij de pech dat hun spelverdeler Joosten met een enkelblessure naar de kant moest.  Met een fraaie mid-aanval van Ralph Koomen en Van Haarlem kwam bij 25-17 het einde.

Verzet gebroken
In de tweede set onderscheidde het Britse duo Kimber en Miller zich opnieuw met geslaagde blokkeer-acties. Ook Niels Koomen begon zich te roeren, waardoor het gat naar 24-17 opliep. Dynamo vocht nog even terug, maar met een haast 'onmogelijke' smash beëindigde de altijd trefzekere Mark Posthuma de set bij 25-22. Daarmee was het Apeldoornse verzet gebroken en kon Orion ook de derde set binnenhalen: 25-21.

Bron: Orion Topvolleybal

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.