Varenhorst/VandeVelde geeft affiche af in Rome

06 Sep 2019
(©FiVB)

Vandaag is in de Italiaanse hoofdplaats de World Tour Finals begonnen. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde kregen tot hun genoegen een wildcard voor dit toernooi, en lieten gisteren zien waarom ze die verdienden. Ze wonnen overtuigend hun poule en dat is knap met dit deelnemersveld.  

Deze World Tour Finals gaat niet in zijn werk zoals andere jaren. Voorheen kwamen hier de beste acht teams van de World Ranking (plus twee wildcards) bij elkaar en streden om een flinke prijzenpot. Dit jaar is het toernooi omgetoverd tot een ‘normaal’ vijf sterren toernooi. De reden daarvan is dat er zo een eerlijkere kans voor alle teams is om punten te halen voor Olympische kwalificatie. De speelplek in Rome wordt tevens getest voor het WK 2022 dat dus in Italië gehouden zal worden. Dit werd onlangs bekend gemaakt.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde konden dit jaar zo dus toch nog mee doen aan een vijf sterren toernooi. Weliswaar door middel van een wildcard, maar het is voor dit duo uiterst belangrijk om zo nog kans te maken op kwalificatie voor de Spelen middels de wereldranking. Varenhorst/VandeVelde begon meteen met een knappe overwinning op legendes Dalhausser en Lucena. Varenhorst domineerde werkelijk het net met zijn grote blok, maar ook de tactische ballen van Lucena doorzag Steven veelvuldig. Met 21-18 en 21-16 opende Nederland zo met een knappe winst. Om 22.00u moesten de mannen echter nog een keer aan de bak. Ditmaal was Andre/Georg (Brazilië) de tegenstander. Christiaan en Steven oogden ondanks het late tijdstip nog fit en waren in de eerste set heer en meester (21-11). Set twee was iets spannender, maar Varenhorst/Vandevelde wisten de wedstrijd snel af te maken en zo won het gisteren knap hun poule, waardoor ze een ronde over mogen slaan. Het vertoonde spel is veelbelovend.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kwamen ook twee keer in actie. Wedstrijd één was een hele lekkere om mee te beginnen. Oostenrijk, dat zich gisteren in de kwalificatie wist te plaatsen, werd even door onze Nedelanders op haar plek gezet. Ze kwamen niet verder dan dertien en vijftien punten gedurende de twee sets. Met winst op zak speelden ze gisteravond in het warme Rome tegen twee toppers uit Brazilië; Evandro en Bruno Schmidt. Rond de klok van 21.15 begonnen vier wereldkampioenen (Brazilië weliswaar met andere partners) aan hun tweede poulewedstrijd, met de winst in de groep als inzet. Het werd een wedstrijd met veel geweld, vooral vanaf de servicelijn. In de allesbeslissende derde set was de servicedruk van Brazilië net wat hoger dan dat van Brouwer/Meeuwsen, en zo eindigden de Nederlanders nipt tweede in hun poule (12-15).

De vrouwen zijn minder overtuigend aan het toernooi begonnen. Keizer/Meppelink speelde de allereerste ronde van de dag tegen ervaren Spaanse dames, maar kwamen er geen moment aan te pas. Binnen no-time stond er een 0-2 nederlaag op het scoreboard met duidelijke setstanden: 14-21 en 15-21. Stubbe/VanIersel leverden een betere prestatie en waren dichtbij de winst op het sterke Amerikaanse duo Stockman/Larsen. Helaas ging set drie met 15-13 naar de tegenstanders. De vrouwen zullen vandaag hun twee wedstrijd moeten winnen om in dit grote toernooi te blijven.

De wedstrijden in Rome zijn live te volgen via het Youtube-kanaal van Beach Volleyball World.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.