EK belangrijke tussenstop voor Lange Mannen richting Europees OKT

16 Aug 2019
(©CEV)

Nadat de eerste kans op een Olympisch ticket niet gepakt werd, genieten de meeste Lange Mannen momenteel van een korte vakantie. Maar lang stil liggen kan niet. Het Europees kampioenschap in eigen land staat immers over minder dan een maand alweer op het programma. En hoe zit het nu eigenlijk met die tweede kans op plaatsing voor Tokio 2020?

In de week van 6 t/m 12 januari zal het Europese Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) plaatsvinden. De geruchten gaan dat dit toernooi in Berlijn gehouden gaat worden, maar officieel is de locatie nog niet bekend. De formule wel. De acht hoogst geplaatste landen op de Europese ranking die nog niet voor de Spelen geplaatst zijn zullen, in twee poules van vier teams, strijden om slechts één ticket voor Tokio. Op dit moment lijken dat in ieder geval Frankrijk, Servië, Bulgarije, België, Slovenië en Nederland te worden. Duitsland, Finland, Estland en Tsjechië lijken de beste kandidaten om het achttal compleet te maken. Maar van dit viertal kunnen er dus nog maar twee deelnemen aan het OKT in januari.

Welke landen dat worden is afhankelijk van de bijgewerkte Europese ranking na afloop van het Europees Kampioenschap. Het resultaat van komend EK wordt in de Europese ranking vervangen door het EK-resultaat van 2015. Tijdens dat toernooi behaalde Nederland de tussenronde. Of de waardering van dit EK even zwaar weegt als die van 2015 is nog de vraag. Er doen dit jaar immers meer landen mee. Het komende Europees kampioenschap is dus weldegelijk van belang richting het OKT in januari. Maar op het EK kan geen directe plaatsing voor de Olympische Spelen worden afgedwongen.

Na een vakantie van een week starten de Lange Mannen maandag 19 augustus weer met de trainingen. Michael Parkinson en Tim Smit, die beide wegens blessures ontbraken op het OKT in Ahoy, zullen naar alle waarschijnlijkheid weer aansluiten bij de groep. Op het programma van Oranje staat vooralsnog een oefentrip naar Duitsland en twee oefenwedstrijden in en tegen België.

Het Europees kampioenschap start op 12 september en vindt in maar liefst vier landen plaats. Te weten Nederland, België, Frankrijk en Slovenië. Tot en met de kwartfinales blijft er in alle vier de landen gespeeld worden. De halve finales worden in Ljubljana (Slovenië) en Parijs (Frankrijk) gespeeld. De finales om het brons en het goud zullen beiden in Parijs plaatsvinden.

Nederland is ingedeeld in poule D, samen met respectievelijk Montenegro, Oekraïne, Tsjechië en wereldkampioen Polen. De poulewedstrijden worden afgewerkt op twee verschillende locaties door het land. Te beginnen in Ahoy (Rotterdam) en vervolgens in Sporthallen Zuid (Amsterdam). De achtste en kwartfinale op Nederlandse bodem zullen in Omnisport (Apeldoorn) afgewerkt worden. Om de achtste finales te halen moet Nederland bij de eerste vier ploegen in de poule komen. De nummers één van elke  poule kruisen de nummers vier van de andere poule en de nummers twee kruisen met de nummers drie in de achtste finales (A kruist C en B kruist D). Organiserende landen kunnen elkaar echter niet kruisen in de achtste finale. De landen die als laatst eindigen in de poule mogen na de groepsfase direct naar huis.

Meer informatie over het EK vind je hier: https://eurovolley.cev.eu/nl/men/

 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.