Nederland wint drie World-tour medailles in één weekend

12 Aug 2019
(©FiVB)

Afgelopen weekend werd zowel in Liechtenstein als in Hongarije een World Tour-etappe gespeeld waarbij veel Nederlandse beachvolleybalteams in actie kwamen. Piersma/Ypma won bij de dames knap goud in Vaduz, hetzelfde toernooi waar Penninga/Bouter bij de mannen goed was voor brons. Ook Van Driel/Schoon veroverde brons, zij deden dat in Boedapest.

Nederland vaardigde afgelopen weekend maar liefst vijf beachvolleybalteams af naar Vaduz. Dit één-sterren toernooi in het mooie Lichtenstein is al jaren een toernooi waar Nederland met talenvolle teams op jacht gaat naar World-Tour punten en misschien wel een medaille. De twee deelnemende vrouwenteams uit Nederland kwamen zowaar bij elkaar in de poule terecht. Hierin won Wouters/Stam met duidelijk verschil van Piersma/Ypma, maar het laatstgenoemde team wist nog wel de poule door te komen en zo mochten alle vier de meiden door naar de knock-out fase. Tot aan de halve finale lieten beide duo’s geen set liggen. In de halve finale moest Wouters/Stam met een minimaal verschil haar meerdere erkennen in Japan. De finale werd op twee punten in de derde set na, misgelopen (14-16). Piersma/Ypma won in haar wedstrijd wel de tiebreak zo plaatsten zij zich voor de finale. Op dominante wijze veroverden Emma en Pleun vervolgens hun eerste World-Tour goud. Het verpulverde Japan (21-14, 21-14). Wouters/Stam moest in de strijd om het brons helaas opgeven. Bij de heren raakten drie herenteams voorbij de poulefase, totdat er tijdens de eerste eliminatieronde een Nederlands onderonsje ontstond. Sven Vismans en Tom van Steenis waren in deze Nederlandse clash net te sterk voor Mees Blom en Yorick de Groot. VanSteenis/Vismans miste vervolgens door een 1-2 verlies net de boot voor de halve finale. Ruben Penninga en Jasper Bouter raakten wel bij de laatste vier, maar haalden de finale net niet. In de strijd om het brons was het wel sterkste team en haalde zo knap het podium door Oostenrijk te verslaan. Twee mooie medailles voor Nederland in Lichtenstein dus.

Zo’n duizend kilometer verderop kwamen we nog drie Nederlandse duo’s tegen, die in Boedapest een gooi mochten doen naar een medaille. Dirk Boehlé en Stefan Boermans overleefden in Hongarije de poule, maar werden net voor de kwartfinale door Noorwegen uitgeschakeld. Driessen/Meertens speelde bij de vrouwen twee mooie wedstrijden, maar kwamen beide potjes net te kort en verlieten daardoor vroeg het toernooi. In diezelfde poule B wonnen Emi van Driel en Raisa Schoon overtuigend en werden groepswinnaar. Ook de kwartfinale ging naar de Nederlandse meiden, maar een ronde verder moest het met minimaal verschil hun meerdere erkennen in Rusland (19-21, 19-21). De finale was dus net een brug te ver, maar de meiden van Kadijk Beach behaalden gisteren knap hun derde World-Tour medaille, door in de kleine finale Nieuw-Zeeland met ruime cijfers te verslaan (21-14, 21-15).

Zo wint Nederland in één week drie World-Tour medailles, dat belooft wat voor de toekomst.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.