Oranje dicteert tegen België

10 Aug 2019 - door Kees Tanis
Het Belgische blok kreeg geen grip op de Nederlandse aanvallers (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Oranje doet dankzij een overtuigende 3-0 zege op België nog volop mee in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen volgend jaar in Japan. De wedstrijd tegen de USA moet morgen in Ahoy de beslissing brengen. Beide teams wonnen van Zuid-Korea en België.

Waar Oranje gisteren nog grote moeite had om het op de wereldranglijst veel lager geklasseerde Zuid-Korea onder de knie te krijgen, lieten de Lange Mannen België vanmiddag volslagen kansloos. En dat terwijl België op die wereldranglijst drie plaatsen hoger staat dan Oranje.

Grote vraag voorafgaand aan de wedstrijd was of aanvoerder Nimir Abdel-Aziz voldoende hersteld zou zijn van de kuitblessure die hem gisteren de laatste sets aan de kant hield. Bij de warming-up werd duidelijk dat de 27-jarige krachtpatser kon spelen. En dat hebben de Belgen geweten. Zij kregen geen vat op de gewiekste diagonaalaanvaller. Hij wisselde snoeiharde aanvallen af met smashes via het blok en op zijn tijd een tipbal. De voormalige spelverdeler kwam tot 21 punten in totaal.

Dat had Abdel-Aziz ook te danken aan de voortreffelijk spelende setter Gijs van Solkema. De 21-jarige spelverdeler dwong bij bondscoach Roberto Piazza een basisplaats af na zijn prima invalbeurt gisteren tegen Zuid-Korea. Basisspelers waren verder Maarten van Garderen (voor Gijs Jorna), Thijs ter Horst, Luuc van der Ent, Fabian Plak en libero Robbert Andringa.

Oranje ging voortvarend van start en nam in de 1ste set een 11-7 voorsprong. Een klein dipje maakte dat België op 11-12 even op voorsprong kwam. De Nederlandse ploeg bleef met overtuiging het eigen spel spelen. Met een dubbele wissel (Wouter ter Maat en Wessle Keemink voor Abdel-Aziz en Van Solkema) om aan het net drie aanvallers te houden, wist Piazza het tij te keren. Op 18-18 kwam de thuisploeg weer langszij. Abdel-Aziz nam zijn ploeg op sleeptouw en via 23-21 werd met 25-22 een 1-0 voorsprong genomen.

In de 2e set stond het al snel 9-5, onder meer door een schitterende set-up van Van Solkema, die over de hele breedte van het net achterover Abdel-Aziz perfect wist te bereiken. Oranje liep zelfs uit naar 15-7 en kwam in het vervolg van de set niet meer in de problemen. Met 25-21 werd een flinke stap gezet naar de winst.

In de 3e set leek het geloof in een ommekeer bij België afwezig. Bij Oranje was duidelijk meer beleving te zien dan gisteren en dat sloeg over op de 2400 vooral Nederlandse fans. Op 13-7 had de Nederlandse ploeg alweer een beslissend gat geslagen. De Rode Draken krabbelden nog wel even terug tot 17-15 maar op 20-16 leek de strijd beslist.  Met enkele fraaie aanvallen door het midden haakte België toch nog aan tot 22-20 maar uiteindelijk werd met 25-20 de onverwacht simpele winst binnen gehaald.

Spelverdeler Gijs van Solkema liet na de wedstrijd weten, vooral blij te zijn met de manier waarop zijn ploeg heeft gespeeld. ,,Vooraf hebben we elkaar op het hart gedrukt dat we alles moesten geven om tegen België een goed resultaat te halen. En dat hebben we gedaan. Of ik mijn basisplaats gisteren door mijn invalbeurt tegen Zuid-Korea heb afgedwongen, weet ik niet. Dat is ook niet zo belangrijk. Ik heb geprobeerd, zoveel mogelijk energie in te brengen. Het is vooral een teamprestatie. We willen allemaal naar de Spelen en wie er dan in het veld staan is niet relevant. Het gaat om die ticket.''

Over de wedstrijd morgen tegen de USA zegt Van Solkema: ,,Op papier maken we natuurlijk weinig kans tegen de ploeg die 2e op de wereldranglijst staat. Maar in zo'n wedstrijd als morgen tellen resultaten uit het verleden niet. We gaan er alles aan doen om die ticket te bemachtigen. En natuurlijk scheelt het als je dan voor een paar duizend fanatieke fans speelt. Want de sfeer was vanmiddag geweldig. Dat helpt echt.''

De wedstrijd tegen de USA begint morgen in Ahoy om 16.00 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar. De NOS zendt de wedstrijd morgen live uit.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.