Piazza: 'Ik wil niet aan USA denken'

13 Jul 2019
(©CEV)

De komende vier weken wil bondscoach Roberto Piazza het liefst maar aan een ding denken: de wedstrijd op het OKT tegen Zuid-Korea. "Daar moet de focus liggen. Daarna pas bij België en als allerlaatste pas de Verenigde Staten. Ik wil niet nadenken over de USA." En dus verwacht de fanatieke coach van zijn spelers dat zij gefocust zijn. Alleen op Zuid-Korea.

Op 5 juli kwamen de Lange Mannen van Oranje na een korte vakantie van tien dagen weer bij elkaar. Ook Piazza had enkele dagen vrij, maar die besteedde hij zeker niet op een strand met de voeten in het zand. "Ik heb mijn tijd 's ochtend gebruikt om de Final Four in Estland te analyseren. Ik heb de wedstrijd tegen Wit-Rusland (halve finale die werd verloren met 3-1, red.) drie keer teruggekeken. Ik wilde er 100% zeker van zijn wat daar nou gebeurde."

Zelfvertrouwen
De conclusie na die analyse was dat Oranje met te weinig zelfvertrouwen de wedstrijd heeft gespeeld. "We maakten veel fouten. Fouten horen bij het spel, maar de fouten die we maakten horen niet bij het spel dat wij spelen. Je kunt als je risico neemt met de service een keer fout slaan, maar ook een ace produceren. De wedstrijd tegen Wit-Rusland was onze slechtste wedstrijd. Op service en in de aanval, zeker op positie 4. De omschakeling was slecht. De dag erna tegen Estland speelden we onze beste wedstrijd in omschakeling en onze service was weer naar behoren. Gemakkelijke fouten halen het zelfvertrouwen uit het team, dat is wat er volgens mij gebeurde."

Over hoe dat kon gebeuren was Piazza duidelijk: "Als je met vertrouwen wil blijven spelen, dan moet je het managen. Als je na een fout denkt: 'ah, die bal was niet goed, dat was ongelukkig', dan betekent het dat je niet sterk genoeg bent in je hoofd. Dit is mijn grootste doel, wij moeten mentaal sterk zijn. Want dan zijn wij in staat om speciale dingen te doen."

Focus
Voor Piazza is focus nu het toverwoord. Zelfs zijn vakantie stond dat in de weg. "Als ik nu vakantie zou nemen dan ben ik de focus op het team kwijt." Hij sprak op 5 juli het team toe en doordrong ze van het feit dat er maar een wedstrijd belangrijk is. "Eerst Zuid-Korea op vrijdag. Dan pas kijken we naar België en als laatste de VS."

Voor die tijd speelt Oranje nog tegen Finland op Papendal van 22-25 juli. Op 27 en 28 juli oefenen de Lange Mannen tegen Polen, waar Wilfredo Léon voor het eerst binnen de lijnen zal staan.


Het Olympisch Kwalificatie Toernooi vindt plaats op 9, 10 en 11 augustus in Ahoy Rotterdam. Wil jij erbij zijn? Klik dan op deze banner om kaarten te bestellen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.