Brouwer/Meeuwsen in halve finale, Keizer/Meppelink ongeslagen

12 Jul 2019
(©FiVB)

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben na een loodzware dag de halve finale van het belangrijke vijf-sterrentoernooi in Gstaad weten te bereiken. Ook Keizer/Meppelink won haar wedstrijd in de achtste finale en spelen morgen de kwartfinale.

Brouwer/Meeuwsen begon het toernooi enigszins wankelend. Na het verlies in de eerste wedstrijd tegen Nicolai/Lupo, won het maar nipt van België om in het toernooi te blijven. Gisteren zette ze echter een belangrijke stap door de achtste finales te bereiken en vandaag wonnen onze beachvolleyballers knap van Dalhausser/Lucena en in de kwartfinale van Perusic/Schweiner. Sanne Keizer en Madelein Meppelink hadden vandaag maar één wedstrijd op het programma staan. In plaats van vijf wedstijden (Brouwer/Meeuwsen) hebben Keizer/Meppelink nog maar drie wedstrijden achter de rug. Dit komt doordat zij als groepshoofd doorgingen en dus geen tussenronde hoefden te spelen, maar ook omdat in Gstaad de finale van de vrouwen zondag plaatsvindt. Bij de mannen worden de finales morgen al gespeeld.

De wedstrijden

De eerste wedstrijd van Brouwer/Meeuwsen was een rematch van de laatste poulewedstrijd op het WK van vorige week. Daar won Nederland deze sleutelwedstrijd al. Een week later waren Alexander en Robert wederom een maatje te groot voor Olympisch kampioen Dalhausser en zijn partner Lucena. Onze Nederlanders maakten weliswaar meer fouten, maar met vijf aces van Alexander en een side-out percentage van 83% lag de druk volledig bij Amerika. Er was dan ook geen twijfel wie de wedstrijd zou winnen en zo mocht Brouwer/Meeuwsen zich opmaken voor de kwartfinale. Tegen Perusic/Schweiner werd het een ander verhaal. Na een overtuigende setwinst van Nederland werd het vanaf de tweede set een spannende pot met twee teams die vrijwel vloeiend hun side-out liepen. De set liep tot aan het einde van de set gelijk op en Nederland probeerde de wedstrijd op slot te doen door vanaf de servicelijn voor het punt te gaan. Boven de 20 ging dat helaas te vaak fout waardoor de Tsjechen meerdere kansen kregen om de set af te maken. Op 23-24 was het Schweiner die zijn float door het midden serveerde en zomaar op het zand viel (1-1). De derde set was een genot om naar te kijken. Na elf punten zorgde Tsjechië eindelijk voor de eerste break (5-7). Maar Nederland pakte die later weer terug en zo vochten de mannen de wedstrijd tot ver boven de vijftien punten uit. Zowel Nederland (2) als Tsjechie (4) hadden meerdere setpoints, totdat Alexander Brouwer op 21-20 (in de derde set die normaal tot de 15 gaat) zijn kans greef. Hij doorzag de bal van Perusic en maakte het karwei af (2-1). Robert en Alexander vlogen elkaar in de armen. De opluchting is ongetwijfeld groot, want de halve finale op een groot toernooi heeft lang op zich doen wachten. 

Sanne Keizer en Madelein Meppelink streden eerder vandaag om een plek in de kwartfinale. Hun tegenstanders waren Makroguzova en Kholomina uit Rusland. Zij staan momenteel 14e op de wereldranglijst. Het werd uiteindelijk een redelijk cleane overwinning voor onze Nederlandse dames waarbij vooral Meppelink uitblonk. Met maar liefst zes directe aces en vijf blocks was Madelein heer en meester. Met daarbij een altijd solide Keizer in het achterveld maakte Nederland zo bijna op één van de twee eigen services een punt. Dat is bijzonder hoog. Rusland probeerde nog aan te klampen maar met 21-16 en 21-18 waren het uiteindelink Sanne en Madelein die kwartfinalist mogen noemen. Keizer/Meppelink heeft op dit grote tot nu toernooi nog geen set laten liggen!

Programma 13 juli 2019

10.30u: Keizer/Meppelink – Carol/Maria Antonelli (BRA) (kwartfinale)

13.00u: Brouwer/Meeuwsen – Nicolai/Lupo (ITA) (halve finale)

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.