Joop Alberda: OKT is het hoogtepunt voor 2019

20 Jun 2019 - Eric Roeske
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Joop Alberda is sinds afgelopen zomer technisch directeur van de volleybalbond. Terug op het oude nest tot eind 2020. Alberda (67), de coach die in 1996 met de Lange Mannen olympisch kampioen werd. Door Nederland uitgeroepen tot hét sportmoment van de 20e eeuw. Volleybalkrant.nl sprak Alberda in Hoogeveen na afloop van het beslissende duel tussen de Lange Mannen en Estland, waardoor Oranje doordrong tot de Final Four, 21 en 22 juni in Tallinn, Estland. Het ging in het gesprek vooral over de weg naar de Olympische Spelen in Tokyo 2020.

Gaat het bij jou nog wel eens kriebelen, 23 jaar na Atlanta?

,,Ik weet wel dat ik sommige dingen niet moet doen omdat mijn valkuil is dat ik obsessief word en dat ene ding alleen maar wil doen. Ik probeer verrassende keuzes te doen in concepten en mijn handen er vanaf te trekken. Ik ben gewoon geen coach.”

Tegen Estland was het de eerste 3-0 overwinning voor de Lange Mannen in de poule!

,,Je wilt wel graag alles met 3-0 winnen maar vervolgens zeg je dan ‘we worden wel erg laag belast tijdens de wedstrijden’, dus die vier- en vijfsetters die we nu achter de kiezen hebben zijn eigenlijk veel beter. We spelen veel, maken volume in wedstrijden en we trainen veel. Het plezier dat de ploeg uitstraalt met elkaar is ook een belangrijke factor. Dat slaat over naar spelers en van spelers naar staf.”

Hoe verklaar je het succes van de Lange Mannen in de poulefase in de Golden European League?

,,Er komt steeds meer stabiliteit in de ploeg. Toen we met Roberto (Piazza, de bondscoach, red.) het plan maakten wisten we dat we in de poulefase te maken kregen met een aantal ploegen waarvan we vanuit onze positie zouden moeten winnen. Tegelijkertijd heb je ook te maken met spelers die we bewust rust hebben gegeven omdat het hoogtepunt pas op het OKT op 9, 10 en 11 augustus is. Ons doel was door deze poule te komen. Daar zitten best wat moeilijke momenten in maar uiteindelijk willen we de Golden Leaguefinale spelen. Als je de finale van de Final Four haalt mag je 10 dagen later een Challengertoernooi spelen in Slovenië. De winnaar van dat toernooi speelt volgend jaar in de Volleyball Nations League (mondiaal het hoogste competitieniveau voor landen, red.). Haal je dat niet dan heb je hoe dan ook een prima opbouw gemaakt op weg naar het OKT.”

En wat als Oranje de Final Four niet wint?

,,Dan gaan we op weg naar het OKT via Polen, waar we testwedstrijden tegen de wereldkampioen spelen. En dan moet het in Ahoy maar gebeuren.”

Bij het OKT zelf spelen we tegen de Verenigde Staten, België en Zuid Korea. Alleen de winnaar kwalificeert zich voor de Spelen. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden.

,,Nee, maar we hebben één mentaal voordeel en dat is dat elk continent een continentale qualifier heeft. Wanneer Amerika langs die route loopt zijn ze zeker van de Spelen. Maar goed, je moet het gewoon zelf doen. Die ploegen zijn goed, maar er zijn altijd dagen dat je zelf super bent en er zijn dagen dat een ander wel eens een offday kan hebben, en als die twee elkaar matchen dan is alles mogelijk.”

Als je Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz ziet schitteren in de afgelopen wedstrijden, wat doet dat met je?

,,Nimir brengt iets speciaals. Nimir is zo’n speler waarvan mensen zeggen: ik ga naar het stadion want die doet afwijkende dingen. Er zit een bijzondere explosiviteit in, een manier van spelen die aanspreekt. Zijn persoonlijkheid en voorkomen is ook afwijkend. Thijs is een ongelofelijke sterke powerhitter en dat spreekt tot de verbeelding, en daar gaat het uiteindelijk wel om. Het zat in Hoogeveen vol en ook in Koog aan de Zaan, en dat is precies de goede omvang van de zaal waar we ook met de vrouwen mee zijn begonnen, en je nu in Apeldoorn 5000 man publiek mee trekt.”

En dan straks 10.000 man in Ahoy?

,,Dat is de ultieme droom natuurlijk. Een volle bak in Ahoy en vervolgens winnen. Dit OKT moet het hoogtepunt van 2019 worden”

Zijn er nog andere escapes naar de Spelen?

,,In januari is er een continentaal olympisch kwalificatietoernooi, maar daar komen dan echt de toplanden uit Europa in die zich nog niet gekwalificeerd hebben uit de groep van Frankrijk, Italië, Rusland en Polen. Het is bizar dat die op dat moment nog niet zeker zijn van de Spelen, en die komen dan in dat toernooi. Kwalificatie via dat toernooi is nóg moeilijker. Dat is echt de laatste kans. Vroeger was er nog een derde toernooi maar dat bestaat niet meer. Uiteindelijk kom je tot 12 teams die naar de Spelen gaan.”


Het Olympisch Kwalificatie Toernooi vindt plaats op 9, 10 en 11 augustus in Ahoy Rotterdam. Wil jij erbij zijn? Klik dan op deze banner om kaarten te bestellen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.