Nederland geeft wedstrijd uit handen tegen België

11 Jun 2019 - Eline Draaisma
(©FiVB)

In Stuttgart heeft Nederland de eerste wedstrijd verloren. Tegen België kon het een 2-0 voorsprong niet vasthouden en werd het uiteindelijk 2-3: 25-22, 25-23, 17-25, 19-25 en 10-15. 

Morrison koos voor een basis met Dijkema, Sloetjes, Balkestein, Daalderop, Beliën, Lohuis en Schoot. Nederland speelde wisselend in de eerste set, waarbij het voor veel van de speelsters de eerste wedstrijdminuten bij Oranje waren deze zomer. Twee keer leverde Nederland een voorsprong in tegen België, dat steeds net niet langszij wist te komen Een netfout bezorgde Nederland wel het eerste setpoint op 24-21. Lonneke Sloetjes zorgde er met haar zesde punt, een aanval via de blokkering, voor dat het tweede setpoint werd benut (25-22). 

Met Koolhaas in de ploeg voor Beliën begon Nederland moeizaam aan de tweede set. De Belgische ploeg profiteerde van de fouten aan Nederlandse kant en kwam op 6-10 voorsprong. Met Daalderop en Schoot onder druk in de pass kwam Nederland maar moeizaam tot scoren. Op de service van Dijkema begon Nederland echter aan een goede comeback en kwam het weer op gelijke hoogte (13-13). In het vervolg werd het stuivertje wisselen, maar met goede scores van Koolhaas en invalbeurten van Plak en Bongaerts wist Nederland opnieuw aan het langste eind te trekken (25-23). 

België komt langszij
Met Plak op de plek van Daalderop had Nederland in de beginfase van set drie opnieuw moeite het ritme te vinden. Een achterstand van vier à vijf punten werd telkens wel een beetje ingelopen door de Nederlandse ploeg, om vervolgens België weer verder uit te laten lopen. De matige servicepass zorgde er aan de kant van Oranje voor dat het aanvalsspel voorspelbaar werd. Voor België lukte daarentegen alles en bezorgde het buurland de setwinst: 17-25. 

Met opnieuw een wissel op de passer-loper positie, Jasper voor Plak, moest Nederland het goede begin aan België laten (1-4). Nederland liep daardoor al snel weer achter de feiten aan, maar knokte zich knap terug tot 12-12. Eigen fouten zorgden er toch weer voor dat België vijf punten op rij maakte. De inbreng van Timmerman en Plak kon niet voor de ommekeer zorgen (19-25). 

Ook in de vijfde set lukte het Nederland maar niet om de juiste vorm te vinden. Vooral Grobelna en Herbots kwamen te makkelijk aan scoren, terwijl de buitenkanten bij Nederland amper tot scoren kwamen. Op 10-14 waren er meerdere matchpoints voor België, het eerste werd door een killblock op Plak meteen benut. Uitblinkster bij België werd Grobelna met 32 punten. Voor Nederland speelden Balkestein (17) en Koolhaas (14) een goede wedstrijd. Vooral in de blokkering was België met 13 om 4 killblocks veel sterker. Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.