Lange mannen boeken zwaar bevochten zege op Spanje

09 Jun 2019 - Reinier de Boer
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De Nederlandse heren hebben door een zwaar bevochten 3-2 zege op Spanje de koppositie ingenomen in Poule B van de Golden European League. Nederland speelde de eerste twee sets fabelachtig, al sleepten de Lange Mannen de tweede set toch nog moeizaam binnen. In de derde en vierde set nam vooral de servicedruk af, waardoor Spanje terug kwam tot 2-2. In een sterk gespeelde vijfde set pakte Nederland via 15-11 de winst in de vierde vijfsetter van de Golden League.

Nederland boekte uiteindelijk een moeizame 3-2 winst via de setstanden 25-15, 25-23, 22-25, 20-25 en 15-11. Dat betekende de vierde vijfsetter van Nederland in deze Golden League. Drie van de vier wist Nederland winnend af te sluiten.

De Lange Mannen van trainer Robert Piazza speelden tegen koploper Spanje voornamelijk met Thijs ter Horst, Nimir Abdelaziz, Gijs Jorna, Wessel Keemink, Michael Parkinson, Fabian Plak en libero Just Dronkers. De Lange Mannen begonnen de wedstrijd in topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan fenomenaal. De thuisploeg legde de basis voor de ruime zege in de eerste set door een enorme servicedruk, waaronder de Spanjaarden bezweken. Uitblinker Nimir Abdelaziz serveerde uitstekend en hij liet een serie van zes servicepunten op rij noteren. Oranje serveerde in de eerste set slechts één keer fout. Spanje kwam niet lekker in de wedstrijd en op alle fronten was Nederland heer en meester in de eerste set. De thuisploeg walste over de Spanjaarden heen en zegevierden via duidelijke cijfers: 25-15.

Ook in de tweede set haalden de Lange Mannen een hoog niveau. Blokkerend, verdedigend, serverend en aanvallend presteeerde Oranje uitstekend. Bij een 20-16 voorsprong leek de setwinst binnen handbereik, maar in de slotfase zakte de ploeg van Piazza een beetje weg. Spanje kwam terug, maar Nederland sleepte de tweede set alsnog via 25-23 binnen. Om afstand te nemen van de concurrent had Oranje eigenlijk een 3-0 of 3-1 zege nodig en de ploeg van Piazza leek aardig op weg na een 2-0 voorsprong.

In de derde set kon Nederland het goede niveau niet vasthouden. De servicedruk nam af, waardoor Spanje aanvallend meer kon uitrichten. Oranje maakte te veel fouten en speelde in de derde set wisselvallig. Het aantal servicefouten begon toe te nemen en de Lange Mannen lieten de derde set uit de handen glippen: 22-25. Gonzalez, Rodriguez en Villena konden zich aan Spaanse zijde onderscheiden en de thuisploeg moest het antwoord te vaak schuldig blijven.

Ook in de vierde set beging Oranje met te veel servicefouten. Tot 11-11 ging de strijd nog gelijk op, maar daarna sloeg Spanje een gaatje tot 17-22. De continuïteit aan de servicelijn ontbrak deze set bij Nederland, waardoor Spanje te weinig onder druk werd gezet. Nimir Abdelaziz zorgde via een goede opslag voor 20-23. Vervolgend werd een kanonskogel van Nimir fortuinlijk opgevangen en verwerkt, waarna Spanje 20-24 scoorde. Virgil besliste vervolgens de vierde set in Spaans voordeel: 20-25.

In de vijfde set was Nederland vanaf het beginsignaal weer bij de les en nam het vanaf het begin de leiding. Dit resulteerde in een overtuigende 15-11 zege. Met name de servicedruk was weer terug en aanvallend was Nimir Adbelaziz moeilijk te stoppen door Spanje. Zijn negen aces waren bepalend voor de 3-2 zege.

Uitblinker Abdelaziz benoemde na afloop vooral de wisselvalligheid van Oranje als oorzaak voor de moeizame wedstrijd. ,,Natuurlijk laten de andere teams goede dingen zien, maar in de sets die we verliezen doen we de "gemakkelijke” dingen minder goed en maken we meer fouten. Ik denk dat het vooral is dat we in de twee sets die we verliezen meer tegen onszelf spelen in plaats van tegen Spanje. In de vijfde set weten we de knop weer om te zetten en slepen hem binnen.”       

Bondscoach Roberto Piazza zei na afloop dat zijn ploeg van elke ploeg in Poule B kan winnen. ,,We moeten er meer in geloven dat we goed zijn. Dat helpt om door moeilijke momenten heen te kunnen komen. En er moet meer emotie in de wedstrijden komen.”

Woensdag speelt Nederland in Het Activum in Hoogeveen tegen Estland. Later volgt de uitwedstrijd tegen Kroatië.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.