Nederland met moeite langs Kroatië in Golden League

25 May 2019 - Coen Kaaij
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De Lange Mannen hebben hun eerste wedstrijd in de European Golden League met 3-2 gewonnen zaterdag in Apeldoorn. Concurrent Spanje won met 3-1 van Estland, waardoor Nederland nu op een tweede plaats staat in Poule B. De eerste plaats is benodigd voorplaatsing voor de Final Four.

Met Gijs van Solkema als verrassende startende spelverdeler bij oranje kon Nederland meteen druk zetten op de nummer 23 van Europa. Naast Van Solkema had Piazza gekozen voor Fabian Plak, Michaël Parkinson op het midden, aanvoerder Nimir Abdelaziz op de diagonaal, Thijs ter Horst en Maarten van Garderen aan de buitenkant. Libero Just Dronkers completeerde de basis.

Nederland overrompelde de Kroaten direct, zette hen op een 7-2 en 16-8 achterstand. Met vier killblocks was Michaël Parkinson de grote man aan Nederlandse kant, hij scoorde in de openingsset al zes keer. Met een serviceserie kon Kroatië nog wel iets terug doen, maar dichterbij dan vier punten liet Nederland het niet komen. Een foutserve van Ivan Raic betekende de winst in de eerste set.

Nederland maakte een valse start in de tweede set, Kroatië pakte de eerste vier punten. Middels sterk aanvallend werk konden de Kroaten zelfs uit lopen tot 9-16. Thijs ter Horst maakte plaats voor Gijs Jorna, die in het vervolg van de set maar moeizaam het Kroatische blok kon passeren. Wessel Keemink en Wouter ter Maat kwamen kort binnen de lijnen om Nederland binnen drie punten te brengen. Toch troefde het blok van Kroatië Nederland af, vijf punten werden er gescoord in de eerste verdedigingslinie. Met 25-17 trok Kroatië de stand gelijk.

Flinke strijd in de derde set, waar Nederland vrijwel de hele set een voorsprong kan koesteren, kwamen de Kroaten bij 23-23 langszij. Een punt later kregen zij zelfs een setpoint, iets wat Nimir Abdelaziz maar ternauwernood kon wegspelen middels een bovenhands geplaatste bal. Op zijn service was het vervolgens Thijs ter Horst die met een block de set in het slot gooide, 26-24.

Net als in de tweede set kon Nederland met een voorsprong op zak niet doorzetten. Halverwege de set stapelden de fouten zich op, waardoor Kroatië vleugels kregen. Met twee blocks op rij pakten ze de vierde set en was Nederland gedwongen tot het spelen van een tiebreak.

In de vijfde set stonden Maarten van Garderen en Nimir Abdelaziz op, Van Garderen sloeg met een ace Nederland op een 10-7 voorsprong, Abdelaziz voegde nog vijf punten aan zijn totaal van 26 toe. Oranje won de vijfde set met 15-10 nadat Andric de bal op matchpoint over het blok uit sloeg.

Piazza was na afloop blij, maar gematigd tevreden: "Dit kun je verwachten in een eerste wedstrijd. We hebben nog geen oefenwedstrijd gespeeld zelfs. Ik ben vooral blij dat we twee punten hebben gepakt, die zijn belangrijk voor ons doel om de Final Four te bereiken."

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.