Lycurgus sleept beslissingsduel uit het vuur in Doetinchem

05 May 2019
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Zoals het deze finaleserie toe komt, wordt de landskampioen in een vijfde duel bepaald. In een enerverende wedstrijd, in een uitverkochte SaZa topsporthal, trok Lycurgus zondagmiddag in vijf sets aan het langste eind. Onder toeziend oog van de nieuwe bondscoach Roberto Piazza toonde de bezoekers veerkracht en won het de wedstrijd met 2-3 (21-25, 27-25, 25-19, 16-25 en 5-15).

Achterhoek Orion had de kans om zondagmiddag in eigen huis de kampioenshegemonie van Lycurgus te doorbreken. De thuisploeg startte met gebruikelijke basis: Pim Kamps, Joris Marcelis, Shalev Saada, Peter Ogink, Wessel Anker, Twan Wiltenburg en libero Rob Jorna. Lycurgus coach Arjan Taaij wijzigde één positie ten op zichte van de vorige duels. Hossein Ghanbari verving op het midden Niels de Vries. Verder verschenen vertrouwde namen naast hem binnen de lijnen: Stijn Held, Auke van der Kamp, Frits van Gestel, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Wytze Kooistra. Laatstgenoemde ging met dezelfde gedachten het veld in als zijn concullega Marcelis aan de overkant van het veld. Bij winst, wat het kampioenschap voor Achterhoek Orion zou betekenen, zouden de professionele carrières van beide diagonaalspelers voorbij zijn.

Lycurgus kwam sterk uit de startblokken. Binnen een mum van tijd stond er een 3-8 voorsprong op de borden. Borst serveerde sterk en Marcelis had het vizier niet direct op scherp. Orion kon gaande de set geen vuist maken en zag toe hoe Lycurgus de voorsprong uitbreidde naar 10-19. Op deze stand kwam er een tweede time-out, aangevraagd door Orion coach Martijn van Goeverden. Deze onderbreking had effect op de thuisploeg en onder leiding van Saada dichtte Achterhoek Orion het gat tot maar liefst 20-23. Een gele kaart voor Kooistra op 20-24, wegens protesteren bij scheidsrechter Nederhoed, bracht de bezoekers niet in de war. Ogink sloeg op setpoint voor Lycurgus de bal tegen de antenne en Lycurgus won de eerste set.

De tweede set werd de grote ‘Saada show’. Na een kleine voorsprong in het begin van de set voor Orion, kwam Lycurgus op 16-16 langszij. In deze fase werd de Israëlische international aan Doetinchemse kant vanuit alle hoeken en standen aangespeeld. En hij kwam keer op keer tot scoren. Lycurgus bleef bij, maar kreeg meer moeite om te dicteren. Het midden liep aanvallend niet lekker en blokkerend had Orion het, zoals we van ze gewend zijn, goed op orde. Het ging boven de twintig punten lang gelijk op. Een overpass van Lycurgus werd in eerste instantie door Marcelis niet afgemaakt, maar Kooistra sloeg in het vervolg de bal uit. Zo kwam de setstand in evenwicht.

Beide teams hielden de gelijk opgaande trend vast tot 12-12. Vanaf dat moment zette Orion aan, op service van Marcelis. Er ontstond een gat van vier punten en Taaij greep in bij Lycurgus. Held en Kooistra werden vervangen door Sam Gortzak en Geoffrey van Gent. Met als gevolg dat het gat met Orion richting het einde van de set, slonk tot twee punten. Een foutserve van Lycurgus, gevolg door twee blokpunten van Orion bracht de thuisploeg de derde set. Het thuispubliek kon de titel al bijna ruiken.

Vanaf de vierde set nam Lycrugus, met de basis weer terug in het veld, het heft in eigen handen en heeft het niet meer tegen een achterstand aan gekeken. Frits van Gestel die, samen met Auke van der Kamp, aanvallend een uitstekende wedstrijd speelde, nam zijn ploeg bij de hand. Het middenspel van Lycurgus begon beter te draaien. Op de service van een sterk spelende Ghanbari, ontstond er een gat van 7-13. Van der Kamp en van Gestel wisselde de aanvallende scores af en Borst begon blokpunten te noteren. Van Goeverden wisselde vervolgens bijna zijn hele team. Dit voorkwam een blamerende eindstand in deze set, maar de 16-25 setwinst voor Lycurgus was een afgetekend.

Lycurgus had beet en liet niet meer los. Orion keek al snel tegen een 0-5 achterstand aan. Bij Saada, die topscoorder van de wedstrijd werd met maar liefst 29 punten, was de koek de vijfde set op. Passend kreeg Achterhoek Orion geen grip meer en aanvallend kreeg de thuisploeg geen bal aan de grond. Met een uitgeslagen middenaanval van Anker, die overigens een prima pot speelde, was de overwinning van Lycurgus een feit.

Zondag 11 mei is de beslissende wedstrijd in deze finale, in MartiniPlaza te Groningen. U kunt ook deze wedstrijd live volgen via volleybal.nl. Of de NOS wederom uitzendt is nog niet bekend, maar wij houden u hierover op de hoogte.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.