Orion op voorsprong in finale na knappe comeback

01 May 2019
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor Lycurgus. Na twee eenvoudige sets leken de Groningers af te stevenen op een snelle overwinning. Toch wist Orion vanaf set 3 de wedstrijd te kantelen en vervolgens drie sets op rij te winnen. De Doetinchemmers nemen de leiding in de finale en kunnen zondag voor eigen publiek landskampioen worden.

De wedstrijd begon wat slordig. Orion sloeg al vroeg een klein gaatje, maar Lycurgus kwam snel langszij. Op 16-13 voor de thuisploeg vroeg Orion-coach Martijn van Goeverden zijn eerste time-out aan, maar dit bracht vervolgens niet veel goeds. Drie blokpunten op rij brachten de Groningers op 19-13 voorsprong. Dit werd niet meer uit handen gegeven en de eerste set werd met 25-17 gewonnen.

Lycurgus gaf nog wat meer gas en was heer en meester in set 2. Via 16-9 kwam Lycurgus op 20-13 om vervolgens geen punt meer weg te geven. (25-13)

In plaats van de genadeklap te geven leek de focus bij de ploeg van Arjan Taaij wat weg te zakken. Orion zag zijn kans schoon en begon beter te volleyballen. Een 10-17 voorsprong voor de Doetinchemmers was het gevolg. Lycurgus wist mede dankzij vier wisselspelers het gat echter te dichten. Goed optreden van met name Geoffrey van Gent bracht de thuisploeg weer terug in de set. Toch was het Shalev Saada die op 23-24 het setpoint voor zijn ploeg binnen sloeg.

Orion leek het vertrouwen weer helemaal terug gevonden te hebben en begon sterk aan de volgende set. De bezoekers hadden geruime tijd een comfortabele voorsprong, totdat Lycurgus op de service van Frits van Gestel een achterstand van drie punten ongedaan maakte. Een thriller van een slotfase was het gevolg. Het was Wyzte Kooistra die op 24-24 Lycurgus middels een ace op matchpoint bracht. Orion gaf zich echter niet zo maar gewonnen en wist meerdere matchpoints ongedaan te maken. Toen Kooistra vervolgens twee keer achter elkaar in het blok sloeg was de vijfde set een feit. (29-31)

Lycurgus wist deze mentale klap niet meer te verwerken, terwijl Orion met volle energie doorpakte. Mede dankzij goed serverend werk en een excellerende Saada werd de vijfde set met 11-15 gewonnen.

Orion staat door deze overwinning op een 2-1 voorsprong in de finale. Zondag kunnen de Doetinchemmers het klusje in eigen huis klaren.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.