Lycurgus na valse start winnaar in openingsduel finale

21 Apr 2019
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Na de eerste set leek het een moeilijke middag te worden voor Lycurgus in MartiniPlaza. Achterhoek Orion kwam flitsend uit de startblokken in het openingsduel van deze finale. De bezoekers konden dit hoge niveau echter niet vasthouden. Lycurgus schakelde bij en wist met stabieler spel de overige drie sets te winnen.

Met name de opslagen van Achterhoek Orion waren in de eerste set moeilijk te verwerken voor de thuisploeg. Pim Kamps en Joris Marcelis serveren de hele kampioenspoule al goed, maar nu droegen ook de floatservices van Orion bij aan de druk. Zodoende kon het blok van de bezoekers zich goed organiseren en kwamen de aanvallers van Lycurgus er niet doorheen. Met name Shalev Saada blokkeerde sterk aan Doetinchemse kant. Halverwege de set greep Lycurgus coach Arjan Taaij naar zijn wisselspelers en haalde o.a. Wytze Kooistra naar de kant. Kooistra was na afloop van de wedstrijd helder over de eerste set. “Eigenlijk waren we op alle vlakken onder de maat in set één” zo verklaart hij in een interview voor het twitter-kanaal van Lycurgus na afloop van de wedstrijd. Achterhoek Orion won de eerste set met maar liefst 13-25.

In de tweede set kreeg Lycurgus wat meer grip op de serve van Orion. Het midden van de Groningers kon wat meer in het spel betrokken worden. Dit zorgde voor een gelijk opgaande set met een spannend slot. Een service van Sam Gortzak op 24-23 voor Lycurgus werd niet goed verwerkt aan de zijde van Orion, waardoor spelverdeler Pim Kamps een moeizame set-up produceerde. De scheidsrechter liet echter doorspelen en beoordeelde vervolgens de aanval van Frits van Gestel namens Lycurgus als touché geslagen. Met ophef aan beide zijde als gevolg. Zonder effect voor Orion want de tweede set ging naar de thuisploeg met 25-23.

Lycurgus kreeg meer vertrouwen door deze setwinst. Met name serverend gaven ze meer druk. Wytze Kooistra nam een lange serve serie voor zijn rekening waardoor er een groot gat ontstond. Ook aanvallend ging het beter draaien en zowel midden als buitenspelers van Lycurgus scoorde er lustig op los. Met een duidelijke setwinst voor de thuisploeg als gevolg 25-14.

Gaande de wedstrijd verbeterde ook de pass aan Groningse kant. Hierdoor bleven zij ook in set vier grip op het spel houden. Via een serve serie van Stijn Held werd opnieuw een gat geslagen. Deze voorsprong werd tot het einde vastgehouden. Een mislukte doortikbal van Kamps besloot de vierde set (25-19) en dus de wedstrijd.

“Vanaf set twee haalden we overall wel een goed niveau en dat geeft vertrouwen. We weten dat we er hard voor moeten werken tegen Orion, maar we weten ook dat we dit in ons hebben” aldus Kooistra in hetzelfde interview na afloop van de wedstrijd. Volgende week zondag, 28 april, is de tweede wedstrijd.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.