Novara slaat eerste slag in kwartfinales CL

13 Mar 2019 - Eline Draaisma
(©CEV)

De eerste ontmoeting tussen Stuttgart en Novara in de kwartfinales van de Champions League is gewonnen door de Italiaanse ploeg. In een duel wat voor de neutrale toeschouwer het aanschouwen zeer waard was, ging Novara er met een 1-3 winst vandoor: 19-25, 24-26, 25-19 en 20-25. 

Voorafgaand aan de wedstrijd kon Novara de favoriet genoemd worden. Het team van trainer Massimo Barbolini is in de Champions League zeer goed op dreef en verloor in de poulefase nog geen set. De Italiaanse topploeg heeft echter last van een kleine dip in de eigen competitie, waardoor Stuttgart ook zeker de kans had om iets moois neer te zetten. Het Duitse team is nog steeds ongeslagen in de Bundesliga en werd goed gesteund door het fanatieke thuispubliek. 

Novara, waarbij Celeste Plak op de bank begon, was in de eerste set met name aanvallend sterker dan de thuisploeg. Met de veelscorende Egonu en Chirichella, beide al 6 punten in de eerste set, ging de eerste met 19-25 naar de bezoekers. In de tweede set golfde het spel meer op en neer. Bij Stuttgart moesten de scores voornamelijk van Rivers komen, terwijl ook Egonu weer goed op dreef was. Bij de 'big points' was het stuivertje wisselen, maar Novara kwam als eerste op setpoint. De tweede kans werd benut; de ace van Egonu maakte er 24-26 van. 

In set drie lukte het Stuttgart om serverend meer druk op Novara te leggen. De thuisploeg pakte een voorsprong, zag de bezoekers halverwege weer langszij komen, maar Stuttgart wist vervolgens weer afstand te nemen. Vooral goed werk vanaf de servicelijn zorgde ervoor dat Stuttgart bij 24-19 op setpoint kwam. Een goede service zorgde voor de beslissing. In de vierde set stelde Novara echter al snel orde op zaken. Met opnieuw een sterke Egonu snelde de Italiaanse ploeg naar 5-8 en 9-16. De wissels van Stuttgart, met onder meer Deborah van Daelen, konden die achterstand niet meer inhalen en even later stond Novara al op matchpoint. Op 20-24 besliste Bartsch-Hackley met een aanval de wedstrijd. Paola Egonu was weer eens de uitblinker met 33 punten. Voor Stuttgart was Krystal Rivers de best scorende speelster met 16 punten. Deborah van Daelen kreeg invalbeurten en kwam daarin 3 keer tot scoren. Plak werd twee keer binnen de lijnen gebracht, maar kon geen punt op het scorebord zetten. 

De return is volgende week in Italië. Bij twee gewonnen sets is Novara door naar de halve finales. Stuttgart zal dan met 0-3 of 1-3 moeten winnen om dan via de 'Golden Set' de halve finales te kunnen bereiken. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.