Spanning is terug in 1A (m)

18 Feb 2019 - Reinier de Boer

De spanning om de titel in de eerste divisie A bij de heren lijkt weer helemaal terug. Op 9 februari leed koploper Protos sinds tijden een nederlaag en afgelopen weekend boekten de Utrechtste studenten een benauwde 2-3 zege op Hovoc. Door dit resultaat heeft nummer twee Keistad een verliespunt minder, maar de ploeg van trainer Marcel Ruijterlinde heeft twee wedstrijden minder gespeeld.

Voor de winterstop haalde koploper Protos de punten vrij gemakkelijk binnen, maar de laatste weken gaat het niet zelden met hangen en wurgen. Nummer elf Hovoc maakte het de lijstaanvoerder ontzettend moeilijk en nam een 2-1 voorsprong via 13-25, 25-19 en 25-20. Protos won de vierde set met moeite (24-26), nadat het zelfs twee matchpunten moest wegpoetsen, maar daarna had Hovoc haar kruit verschoten. ,,Op papier mag het lijken dat wij twee punten verloren hebben,” zegt Protos-trainer Bernard Schoonbeek. ,,In de praktijk hebben wij er twee gewonnen. In de eerste set maakte Hovoc heel veel fouten, daardoor was het verschil zo groot. Vanaf de tweede set tot de vijfde lukte het ons niet meer om de passlijn van Hovoc te ontregelen. Hiermee wil ik in eerste instantie onze serveerders niet te kort doen; het waren vooral de Horster passers die de meest onmogelijke ballen goed bij de spelverdeler brachten. Vervolgens voerde Hovoc plan B (alles of niets) gewoon goed uit. Met name diagonaal Nico Freriks was aanvallend en (vooral) serverend goed op dreef. Vanaf de vierde set waren het vooral de wisselspelers aan onze kant die de wedstrijd konden doen kantelen. Twee matchpunten weggespeeld en een goede vijfde set,” zegt Schoonbeek.

Nummer drie Set Up ’65 blijft op een afstand meedoen om de topplaatsen door een overtuigende 4-0 zege op Olhaco. De Hoogeveners kwamen in geen enkele set boven de twintig punten uit.

De 2-3 zege van Scylla op EVV was opvallend te noemen. EVV kende een uitstekende fase met vijf winstpartijen op rij, maar ging onderuit tegen de ploeg van trainer Frits Metiary. Scylla had de zege hard nodig na drie nederlagen op rij. EVV scoorde wel tien punten meer dan Scylla, maar moest genoegen nemen met twee punten: 23-25, 25-16, 25-12, 17-25 en 13-15.

Nummer zes Sovoco had weinig moeite met hekkensluiter Avior en won met 4-0 via 25-14, 25-22, 25-16 en 25-17. De afstand met de veilige middenmoot wordt voor Avior steeds groter na de tiende nederlaag achter elkaar, maar lijkt niet onoverkomelijk.

Woudenberg steeg naar de vijfde plaats door een 4-0 zege op Orion 2. Woudenberg won van de laatste zes wedstrijden vier keer en draait als promovendus een goed seizoen. Orion 2 kende een uitstekende fase met enkele overwinningen, maar deze nederlaag betekende de tweede nederlaag op rij voor de vertrekkende trainer Björn Proost.     

 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.