Bekerfinale mannen onvoorspelbaar

16 Feb 2019
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Op zondag worden in Zwolle de bekerfinales gespeeld. Het bekertoernooi bij de mannen kende de afgelopen vier jaar steeds een andere winnaar.

Vorig jaar hield SV Land Taurus, tegen alle verwachtingen in, de bokaal omhoog. De Houtenaren wisten Lycurgus na een vijfsetter het zwijgen op te leggen. In de eindstrijd dit jaar staat Draisma Dynamo tegenover Lycurgus. Eerstgenoemde club won de beker al negen keer en is daarmee recordkampioen. De enige keer dat de ploeg uit Groningen deze prijs won was in 2016.

Het is bepaald geen uitgemaakte zaak dat landskampioen Lycurgus zondag dit varkentje even wast. Dynamo draaide een goede tweede seizoenshelft en de laatste keer dat de twee teams elkaar troffen in de competitie moest een tiebreak voor de beslissing zorgen.

Na lange tijd lijkt de Apeldoornse coach Redbad Strikwerda een stabiele opstelling te hebben gevonden. Diagonaalspeler Rik van Solkema is in vorm en met zijn 19 jaar belangrijk voor de punten aan de kant van Dynamo. Enigszins verrassend  is dat Mats Kruiswijk en Bram Langevoort de laatste weken de spelende buitenaanvallers zijn en Wessel Blom gepasseerd lijkt. In de laatste ontmoeting hadden de Apeldoorners hun blok-verdedigingssysteem goed op orde. Iets waar ze het Lycurgus zondag weer lastig mee kunnen gaan maken.

Lycurgus heeft dit seizoen al een prijs op zak en doet het tot dus ver redelijk goed in de competitie. De reguliere competitie werd afgesloten met een eerste plek. Toch lijkt ook de ploeg van Arjan Taaij niet onverslaanbaar, vraag dat maar aan Sliedrecht Sport, Orion en Zaanstad. Tegen deze ploegen werd verloren in de competitie en kwam een zwak punt van de ploeg naar boven. Lycurgus moet het van zijn kwaliteiten hebben, maar als het even niet loopt, lijkt er weinig vechterslust in de ploeg te zitten. Maar als de Groningers eenmaal in hun spel komen, lijken ze lastig te stoppen.

De bekerfinale blijft een wedstrijd op zich en is moeilijk te voorspellen. De vorm van de dag zal uitmaken wie er dit jaar met de beker naar huis gaat. Krijgen we weer een vijfde nieuwe winnaar in vijf jaar of slaat Lycurgus dit seizoen wel toe?

Het Landstede Sportcentrum biedt dit jaar onderdak aan de bekerfinale. De mannenwedstrijd begint om 13.30. De wedstrijd is ook live te zien op de NOS.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.