Besluit WK 2022 pas eind februari

17 Dec 2018 - door Kees Tanis
aanbieding van het Nederlandse bidbook (©FiVB)

Het gaat waarschijnlijk nog tot eind februari duren voordat bekend wordt waar het WK Vrouwen van 2022 wordt gespeeld. Dat liet een woordvoerder van de wereldvolleybalbond FIVB desgevraagd aan Volleybalkrant.nl weten.

Nederland wil in aanmerking komen van de organisatie van het toernooi en presenteerde in oktober tijdens het WK in Japan het bidbook. Aanvankelijk werd gedacht dat de FIVB half november een besluit zou nemen tijdens het jaarlijkse congres van de FIVB in Mexico. De organisatie heeft echter meer tijd nodig om een goede afweging te maken. Nederland zou het toernooi samen met Polen willen organiseren. Andere kandidaten zijn China en Japan.

In het Nederlandse bid spelen Rotterdam en de provincie Gelderland een hoofdrol. Het Gelredome in Arnhem wordt de hoofdlocatie van het WK Volleybal voor Vrouwen als dat in 2022 in Nederland wordt gehouden. In Gelderland zouden ruim 20 steden plaats moeten bieden aan evenementen rond het WK. Dat varieert van Zaltbommel en Wageningen tot Hengelo en Barneveld. Ook voor Ahoy in Rotterdam is een belangrijke rol weggelegd. Sportminister Bruno Bruins, internationals Maret Balkestein en Lonneke Sloetjes en Nevobo-directeur Joop Alberda hebben zich opgeworpen als de ambassadeurs van dat WK.

In het bidbook wordt gewezen op hoogwaardige sportvoorzieningen, zoals Trainingscentrum Papendal en Gelredome. Gelredome zou plaats moeten bieden aan de eerste ronde en de finaleronde. Daar kunnen in de verschillende opties tussen de 21.000 en 41.000 toeschouwers terecht. In Ahoy zijn dat er rond de 13.000.

Aan het toernooi doen 24 landen mee. Dat leidt tot 103 wedstrijden. In het plan van de Nevobo zou de tweede ronde in steden in vier aangrenzende landen gespeeld moeten worden. Met de organisatie zou een bedrag van 21 miljoen euro gemoeid zijn.Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.