Europese uitschakeling voor Lycurgus

05 Dec 2018 - Eline Draaisma
(©CEV)

Het is Lycurgus niet gelukt om de volgende ronde van de CEV Cup te bereiken. De Groningse ploeg moest, na het 3-1 verlies van vorige week, met 3-0 of 3-1 winnen om een golden set af te dwingen. In Martiniplaza moest Lycurgus zijn meerdere erkennen in Lindaren Volley Amriswil: 1-3. 

Voor de ploeg van Arjan Taaij was de opdracht duidelijk, er moest met 3-0 of 3-1 gewonnen worden om vervolgens via een golden set de volgende ronde af te dwingen. De Zwitserse ploeg, onder leiding van Marko Klok, had de zaken echter beter voor elkaar in de eerste set. Na een gelijkopgaand begin, waarin beide teams duidelijk hun draai nog moesten vinden, waren het de Zwitsers die een gaatje sloegen. Lycurgus hielp ze daar overigens flink bij, door in de eerste set maar liefst 11 eigen fouten te maken. De blokkering van Amriswil had goed grip op de aanvallers van Lycurgus, waarna de eerste set dan ook met 20-25 naar de gasten ging. 

In set twee werd het erop of eronder voor het team uit Groningen, er mocht geen set meer verloren worden. De hoop op de volgende ronde was echter al snel vervlogen, want de servicedruk en de blokkering van de Zwitsers was simpelweg beter. De lange Canadese spelverdeler van Amriswil was een plaag voor de blokkering van Lycurgus. Al snel stond er een achterstand van vijf à zes punten op het scorebord voor de thuisploeg, dat eigenlijk niet meer te overbruggen was. Ook het inbrengen van Auke van de Kamp, terug na blessureleed, en Steven van de Velde mocht niet baten. Met ruim verschil ging de set naar Amriswil (15-25), dat daarmee de volgende ronde bereikte. 

Met die twee gewonnen sets voor Amriswil was de wedstrijd al beslist en Klok besloot daarop bijna al zijn basisspelers naar de kant te halen en de wissels een kans te geven. Bij Lycurgus mocht Van de Kamp, die verdienstelijk speelde, blijven staan en kwamen ook Hossein Ghanbari en Chris Voth (als libero) binnen de lijnen. De wissels van Amriswil hadden even nodig om in de wedstrijd komen, waar Lycurgus van kon profiteren (25-13). De vierde set ging tot halverwege nog gelijk op, maar de gasten waren daarna op tijd weer scherp om er geen vijfsetter van te maken (21-25). Wytze Kooistra maakte voor de thuisploeg 26 punten en werd daarmee topscoorder, Ewoud Gommans kwam tot 8 punten in de eerste twee sets. 

Daarmee zit het Europese avontuur voor Lycurgus erop. Nadat de Groningse ploeg eerder in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld, zal het nu ook niet verder gaan in de CEV Cup. Het enige lichtpuntje voor Lycurgus was dat Auke van de Kamp, na lang geblesseerd te zijn geweest, zijn rentree kon maken en een goede indruk achterliet. Ook Chris Voth, net terug van een pinkblessure, kon weer flink wat speelminuten maken. De regerend landskampioen kan zich nu gaan richten op de strijd om de beker en het landskampioenschap. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.