Smit en Koelewijn zegevieren in tiebreaks

28 Nov 2018 - Coen Kaaij
(©CEV)

De middenmannen die de afgelopen zomer mede kleur gaven aan het Nederlands team, Tim Smit en Thomas Koelewijn, hebben hun eerste Europese wedstrijd beide via vijfsetters gewonnen. Aalst deed dat op bezoek bij Arcada Galati in Roemenië, het Poitiers van Koelewijn ook in een uitwedstrijd tegen het Estse Saaremaa. Tourcoing, met Bennie Tuinstra op de bank, verloor thuis met 3-0 van CV Teruel.

Aalst, met Tim Smit in de basis, en Arcada hadden hun blokformatie goed op orde, de ploegen pakten respectievelijk 15 en 17 punten met hun eerste defensie. Smit zelf kon twee punten op die manier bijschrijven, in totaal scoorde hij acht punten. 

De wedstrijd in Galati ging op en neer, Arcada nam steeds de voorsprong, maar Aalst kwam twee keer langszij, voordat het in de vijfde set toesloeg. De setstanden waren 25-20, 20-25, 25-16, 22-25, 13-15. De return is woensdag 5 december om 20.00 uur in Aalst, de Belgen zijn bij winst zeker van een plek bij de laatste zestien van de CEV Cup.

Poitiers
De wedstrijd van Thomas Koelewijn en consorten in Estland kende een ander spelverloop. De bezoekers uit Frankrijk wonnen de eerste twee sets (19-25, 23-25) en leken op weg naar de volle winst. De thuisploeg zette alleen flink aan en trok de stand middels twee zeer spannende set gelijk (27-25, 25-23).

In de tiebreak was Thomas Koelewijn van doorslaggevend belang. Hij pakte drie directe blokpunten en wist ook zijn drie aanvallen te scoren. Het verschil was snel gemaakt en met 10-15 kon Poitiers toch twee punten mee naar huis nemen. In de return aanstaande dinsdag is winst voor Poitiers voldoende om zich te plaatsen bij de laatste zestien van de Challenge Cup.

Tourcoing
De andere Franse ploeg met een Nederlands tintje Tourcoing was een paar keer dichtbij setwinst, maar moest toch een 0-3 incasseren tegen CV Teruel, het team dat Aalst uitschakelde in de eerste ronde van de Champions League. Bennie Tuinstra kwam niet in actie voor zijn Franse werkgever. 

Met 21-25, 25-27 en 24-26 setstanden lag winst en verlies heel dicht bij elkaar. Het verschil werd gemaakt door Villena en Ereu Santander aan Spaanse kant, zij scoorden respectievelijk 18 en 17 punten. Daarmee compenseerden de Spanjaarden hun foutenlast en konden ze Tourcoing met minimaal verschil verslaan. Voor Tourcoing is woensdag 5 december winst in drie of vier sets vereist om een golden set af te dwingen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.