Toewijzing WK Vrouwen uitgesteld

27 Nov 2018 - door Kees Tanis
de overhandiging van het Nederlandse bidbook tijdens het WK in Japan (©FiVB)

De toewijzing van het WK Volleybal Vrouwen 2022 is tot nader order uitgesteld. Wereldvolleybalbond FIVB was voornemens de organisator(en) te presenteren op haar congres in Mexico (15-16 november), maar heeft laten weten meer tijd nodig te hebben om de ingediende bids te beoordelen. Nederland heeft zich kandidaat gesteld om voor het eerst in de historie het WK te organiseren en is nog volop in de race voor de editie van 2022. Ook China is in de race.

In het Nederlandse bid spelen Rotterdam en de provincie Gelderland een hoofdrol. Het Gelredome in Arnhem wordt de hoofdlocatie van het WK Volleybal voor Vrouwen als dat in 2022 in Nederland wordt gehouden. In Gelderland zouden ruim 20 steden plaats moeten bieden aan evenementen rond het WK. Dat varieert van Zaltbommel en Wageningen tot Hengelo en Barneveld. Ook voor Ahoy in Rotterdam is een belangrijke rol weggelegd. Sportminister Bruno Bruins, internationals Maret Balkestein en Lonneke Sloetjes en Nevobo-directeur Joop Alberda hebben zich opgeworpen als de ambassadeurs van dat WK.

In het bidbook wordt gewezen op hoogwaardige sportvoorzieningen, zoals Trainingscentrum Papendal en Gelredome. Gelredome zou plaats moeten bieden aan de eerste ronde en de finaleronde. Daar kunnen in de verschillende opties tussen de 21.000 en 41.000 toeschouwers terecht. In Ahoy zijn dat er rond de 13.000.

Aan het toernooi doen 24 landen mee. Dat leidt tot 103 wedstrijden. In het plan van de Nevobo zou de tweede ronde in steden in vier aangrenzende landen gespeeld moeten worden. Met de organisatie zou een bedrag van 21 miljoen euro gemoeid zijn.

De FIVB maakte op het congres in Mexico wel bekend dat Rusland het WK Mannen in 2022 mag organiseren. Wanneer de organisator van het WK Vrouwen exact wordt bekendgemaakt is nog niet duidelijk. De verwachting is dat dit in de komende weken gaat gebeuren.Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.