Lycurgus niet opgewassen tegen Posojilnica

11 Oct 2018 - Coen Kaaij
(©CEV)

Lycurgus heeft in de eerste Champions League wedstrijd van het seizoen niet kunnen winnen van de Oostenrijkse kampioen Posojilnica Aich/Dob. In een met 1000 man gevuld MartiniPlaza werd het 1-3. De ploeg van coach Arjan Taaij had veel moeite het enorme servicegeweld van de Oostenrijkers te controleren. In totaal sloegen ze 13 aces. 

Meteen in de eerset set bleek al hoe Posojilnica Lycurgus ging bestrijden, het spel liep vooral over de flanken. De Sloveen Matej Mihajlovic sloeg op de diagonaalpositie in de eerste set alleen al vijf punten binnen. Passer-lopers Matej Kok en Maximilian Landfahrer lieten ook ieder vijf punten noteren. Toch spreidde Lycurgus enkele wapens van zichzelf tentoon. Dennis Borst voerde met drie blokpunten de verdediging aan, ook Erik van der Schaaf kon een mooi blokpunt bijschrijven. 

In de passing bleek de Groningse formatie echter kwetsbaar, libero Steven Ottenvanger werd twee keer op rij verschalkt. Uiteindelijk was het de 1.98 lange Matej Kok die met een ace het pleit beslechtte, het werd 24-26 in het voordeel van de Oostenrijkse kampioen.

Consolideren
De formule uit de eerste set werkte zo goed dat Posojilnica zijn inzet handhaafde. Veel power vanaf de servicelijn en als het even kon de drie mannen aan de buitenkant in stelling brengen om verwoestend uit te halen. Onder leiding van Frits van Gestel kon Lycurgus wel in het spoor blijven, hij was net als in set 1 goed voor vijf punten. Hij kon alleen niet de kar in zijn eentje trekken, te veel aanvallers van de landskampioen vonden een blok op hun weg. Met wederom een ace was ook set twee voor de Oostenrijkers: 22-25.

Ommekeer
In de derde set richtte routinier Wytze Kooistra zich op. In de eerste twee sets 'slechts' goed voor vijf scores, halverwege de derde set kon hij daar zeven aan toevoegen. Spelverdeler Stijn Held wist hem in de side-out goed te vinden, Kooistra scoorde er zes op rij. Toen bij 15-14 ook een breakpoint door hem werd binnen geslagen, was de ban een beetje gebroken. Bij 22-18 leek Lycurgus af te stevenen op de setwinst, maar enkele mokerslagen vanaf de servicelijn brachten Posojilnica weer langszij bij 23-23.

Wytze Kooistra zetten met zijn tiende punt van de set Lycurgus op setpoint waarna de Oostenrijkers een sterk blok van Van Gestel en Borst niet meer konden verwerken. De aansluiting was gevonden met 25-23.

Te veel servicegeweld
Al vroeg in de vierde was het duidelijk dat dit de laatste set van de avond zou zijn, met alweer de elfde en twaalfde ace van Posojilnica stond er een 9-12 stand op het bord. Die bouwde de Oostenrijkse kampioen gestaag uit door sterk blokkerend werk. Bij 11-17 was het difinitieve gat geslagen, Lycurgus kon nog maar weinig uitrichten. Met een wild uitgeslagen bal van Erik van der Schaaf was het lot van Lycurgus bezegeld: 18-25.

"Moeizame side-out" 
Aanvoerder Wytze Kooistra verklaarde na afloop dat de eerste twee sets wellicht te afwachtend werd gespeeld: "Net niet met de overtuiging die we anders wel doen. Het is ook wel verklaarbaar, de eerste wedstrijd weer internationaal en er staat direct druk op. We hebben wel een Supercup en competitiewedstrijd gehad, maar dat is niet vergelijkbaar met dit niveau. Daar zullen we heel snel aan moeten wennen", keek hij alvast vooruit naar volgende week.

Coach Arjan Taaij zag dat zijn team een moeizame side-out speelde. "Op de belangrijke momenten konden hun nummer 14 (Mihajlovic), 16 (Kok, red) en 2 (Landfahrer) hun stempel drukken. De eerste twee sets eindigen met passfouten. Als je een close game hebt, dan is dat cruciaal. Onze middens zijn normaal gesproken goed aanspeelbaar, maar als je zo onder druk komt, dan kun je je middenas minder goed gebruiken." Hij concludeert dat 13 passfouten tegenover 2 van Posojilnica te veel zijn en dat de Oostenrijkers daarom terecht hebben gewonnen.

Volgende week woensdag speelt Lycurgus de terugwedstrijd in Klagenfurt om 20.25 uur. Daarin zal met 3-0 of 3-1 gewonnen moeten worden om een golden set af te kunnen dwingen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.