Nederland kan weer niet winnen van Brazilië

10 Oct 2018 - Eline Draaisma
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Het is Nederland opnieuw niet gelukt om Brazilië te verslaan. In een spannende wedstrijd vocht Brazilië voor hun laatste kans en die grepen ze uiteindelijk in de vijfde set. Nederland had vandaag de uitgelezen kans om voor de tweede keer in de historie van Brazilië te winnen, maar kon het niet bolwerken. De Nederlandse ploeg pakte nog wel een punt, maar de teleurstelling zal overheersen. Dat kan goed gemaakt worden wanneer Servië vandaag wint van Japan, want dan zit Nederland in ieder geval bij de laatste zes. 

Morrison koos voor dezelfde opstelling als tegen de Dominicaanse Republiek, met Dijkema, Sloetjes, Buis, Balkestein-Grothues, Beliën, Lohuis en Knip. Bij Brazilië was er geen basisplaats voor Ana 'Carol', de vriendin van Anne Buijs. Nederland begon heel goed met een 4-0 voorsprong. Dat gaatje bleef de hele set in het voordeel van Nederland, hoewel de Braziliaanse ploeg wel tot twee punten kwam. Met Lohuis aan de service ging Oranje van 18-17 naar 22-17 via onder meer een knappe ace. Het werd nog even spannend wanneer een service die uit leek te gaan, na overleg tussen scheids en lijnrechter, toch getoucheerd blijkt door Buijs. Morrison nam nog een time-out, waarna Balkestein-Grothues een knap punt scoorde. Beliën zette met de omloopbal Nederland vervolgens op setpoint en, met Jasper aan service, werd die via een uitgeslagen bal meteen benut. 

In set twee was de betere start voor Brazilië, terwijl Nederland meer fouten begon te maken. Vooral de servicedruk van Brazilië werd opgeschroefd, waardoor de Nederlandse dames veel meer onder druk kwamen te staan. Aanvallend liep het ook niet bij Nederland, terwijl Brazilië juist veel en goed gebruik maakte van het Nederlandse blok. Vooral Sloetjes, die aanvallend veel ballen kreeg, lukte het even niet om ze op de grond te krijgen. Bongaerts en Plak vielen nog in en ook Jasper kreeg nog een invalbeurt, maar de set was al gespeeld. Fe Garay zet Brazilië op 18-24 en Tandara maakte het met een ace af. 

Knappe comeback Nederland
De derde set leek ook snel de kant van Brazilië op te vallen, dat de set met maar liefst 1-8 begon. Morrison besloot snel te wisselen en bracht Bongaerts, Plak (voor Buijs) en Schoot binnen de lijnen. In het vervolg knokte Nederland zich terug met veel vechtlust en vooral weer de goede servicedruk. Sloetjes kwam meer tot scoren en Nederland kwam terug tot op twee punten. De scores vielen weer wat makkelijker en niet veel later was er de gelijke stand (16-16). Uiteindelijk leek de Brazliaanse service weer het verschil te gaan maken, ook door foutjes aan Nederlandse kant. Toch kwam Nederland terug, met opnieuw Lohuis vanaf de servicelijn (23-23). Brazilië komt via Tandara wel op het eerste setpoint, maar dat werd via Sloetjes weggewerkt. Vervolgens was het Nederland dat twee keer op setpoint kwam en via een tactische bal van Plak werd de set via 27-25 toch nog gewonnen. 

De succesvolle opstelling van set drie mag blijven staan, met Bongaerts, Schoot en Plak. Sloetjes, die in derde set ook al steeds beter tot scoren kwam, was ook in de vierde set meteen weer belangrijk met haar aanval. Set vier bleven de teams steeds dichtbij elkaar en was het verschil telkens slechts één of twee puntjes. Jasper kwam de pass-lijn versterken op de plek van Plak en leverde ook meteen een goede bijdrage. Het is toch Brazilië dat de voorsprong pakte, vooral door de keiharde klappen van Tandara (15-18). Balkestein-Grothues had het een paar punten moeilijk aan het net en Morrison bracht Buijs en Dijkema via de de dubbele wissel. Brazilië moest winnen om nog kans te maken op de volgende ronde en leek alles of niets te gaan spelen, wat ze op 16-22 bracht en later ook op 19-24. Tandara maakte het af en een vijfde set moest de beslissing brengen. 

Brazilië grijpt laatste strohalm
Het eerste verschil werd gemaakt op de service van Plak (4-2), maar Brazilië kwam net zo snel weer terug en maakte maar liefst zes punten op rij via Fe Garay en Tandara (4-8). Nederland probeerde het wel, maar Brazilië scoorde vooral aan de buitenkant te makkelijk. De Nederlandse ploeg had weinig meer in te brengen in die vijfde set, want bij 6-14 was er al het eerste matchpoint. Op het tweede was het raak, een keihard killblock van Carol op Buijs besliste de wedstrijd.  

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.