Alle ballen op Lonneke Sloetjes

09 Oct 2018 - door Kees Tanis
Sloetjes haalt weer eens vernietigend uit (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De opdracht van bondscoach Jamie Morrison aan de spelverdeelsters Laura Dijkeema en Britt Bongaerts zou simpel kunnen zijn: alle ballen op Lonneke. Diagonaalaanvalster Lonneke Sloetjes lijkt op het juiste moment in topvorm. Ze stijgt wedstrijd na wedstrijd in de statistieken van het WK in Japan op het lijstje 'meest scorende speelster'. 

Op die lijst staat de nr.10 van Oranje inmiddels op de derde plaats, net achter Polina Rahimova uit Azerbeidzjan en koploper Louisa Lippmann uit Duitsland. Sloetjes staat op een aantal van 126 scores. Daarvan 105 aanvallen die ze rechtstreeks scoorde (spikes), 7 killbloks en 14 aces bij de serve. Azerbeidzjan staat laatste in poule F en gaat deze ronde dus niet overleven. Sloetjes gaat Rahimova dus wel inhalen. Hetzelfde geldt overigens voor Lippmann, want ook Duitsland moet na donderdag naar huis.

De toppositie gloort dus voor de Varsseveldse, al heeft ze zelf overigens niets met die statistieken en lijstjes, zo liet ze volleybalkrant.nl vorige week weten. ,,Ik heb niet voor niets voor een team sport gekozen.'' Het lijstje 'meest scorende speelster' zegt ook nog niks over de effectiviteit van de acties. Wie veel speelt en veel ballen krijgt, maakt een goede kans, hoog te eindigen.

Maar ook de andere lijstjes laten zien dat het met de vorm wel goed zit bij Sloetjes. Op het lijstje van beste spikers staat Sloetjes ook op de derde plaats, hier achter Tijana Boskovic van Servië en de Italiaanse Myriam Fatime Sylla. Op dat lijstje is de effectiviteit van de speelsters wel bepalend. Oranjes diagonaalaanvalster haalt een succespercentage van 55.56%. Van de 189 aanvalspogingen in de zeven voorbije wedstrijden, waarvan ze er één niet speelde, sloeg ze de bal 105 keer direct op de vloer. De tegenstander wist 59 keer de aanval van Sloetjes te verdedigen. Ze maakte 25 fouten (in blok of uit).  Koploper Sylla haalde in 121 pogingen een succespercentage van 57.85%,  Boskovic kwam uit op 56.74% en werd daarvoor 141 keer in stelling gebracht.

In de blokkering scoort Sloetjes een stuk lager. Daar is ze pas terug te vinden op een 52ste plaats. Daar staan Anne Buijs, Yvon Beliën en Juliët Lohuis een stuk hoger. Op de serveerlijst doet Sloetjes het met een 4e plaats ook bijzonder goed. Van de 73 services had ze 14 aces en serveerde ze 13 keer fout.

Sloetjes weet misschien wel als geen ander dat succes voor Oranje toch echt niet alleen van haar afhangt. Setters Dijkema en Bongaerts hebben voldoende alternatieven, want vrijwel alle Nederlandse aanvalsters die regelmatig in het veld staan, zijn op de lijst van meest scorende speelsters terug te vinden in de top 100. Zo staat Anne Buijs op een 20ste plaats, met 66 spikes. Middenaanvalster Yvon Beliën staat op een 54ste plaats, met vlak daarachter Celeste Plak als 61ste, beiden met 42 spikes. Aanvoerder Maret Balkestein staat één plaatsje achter Plak. Middenaanvalster Juliët Lohuis doet het ook prima. Ze scoorde 20 spikes, 9 killbloks en 8 aces, terwijl ze toch niet behoort tot de eerste keus van Morrison en dus, net als Plak overigens, vaak op de bank begint. Nicole Koolhaas, ook middenaanvalster, staat op de 96ste plek, met 16 spikes. Marrit Jasper viel net buiten de top 100. Ook zij begint meestal op de bank, maar haalde toch een goede score van 15 spikes.

Alle mogelijkheden voor de spelverdelers dus om volop te variëren. Dat zal ook nodig zijn om de komende zware wedstrijden tegen (Brazilië morgen en Servië donderdag) goed door te komen. De wedstrijd tegen Brazilië begint woensdag om 6.25 uur en is te zien bij Ziggo. De meest scorende speelster van de Zuid-Amerikanen is Tandara Caixeta. Ze staat op de lijst 8e, met 101 spikes en maar liefst 11 killblocks. Oppassen geblazen dus voor Sloetjes en de hare.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.