Lange Mannen verlaten WK met opgeheven hoofd

23 Sep 2018 - Eric Roeske
(©FiVB)

Nederland trad zondagavond aan voor haar laatste WK-wedstrijd tegen Italië. Vooraf maakte Rusland in de poule van Oranje wederom geen fouten tegen Finland, waardoor de kleine kans op een tweede plaats en kwalificatie bij de laatste zes onbereikbaar werd. De na dit WK afscheid nemende Jasper Diefenbach moest na de warming up geblesseerd afhaken. Hij noemde na afloop het drie jaar durende proces van het Nederlandse team naar de huidige status als één van zijn hoogtepunten van zijn carrière.

Oranje begon overweldigend aan haar laatste wedstrijd tegen de al geplaatste poulewinnaar Italië. In een met 13.600 toeschouwers afgeladen Milaans stadion speelde Oranje vrijwel foutloos. Sterke blokkeringen en ook aanvallend klopte alles. Nederland startte met Thijs ter Horst, Michael Parkinson, Thomas Koelewijn, Maarten van Garderen, Daan van Haarlem, Nimir Abdel-Aziz en Dirk Sparidans. Italië werd weggespeeld met 25-16. In de tweede set werd slordiger geacteerd door de Lange Mannen en Italië was bovendien wakker geschud. Na een achterstand van 14-20 kwam Oranje sterk terug tot 20-22, maar uiteindelijk brak de foutenlast de ploeg op: 20-25. In de derde set nam Oranje resoluut de leiding, speelde vrijuit maar ondanks een 19-14 voorsprong en twee setpoints bleef Italië terugvechten om uiteindelijk ook de derde set naar zich toe te trekken (25-27). Die tegenslag kwam Nederland niet meer te boven. In de vierde set was het op en was Italië met 15-25 gauw klaar.  Ter Horst pakte 15 punten, Parkinson blonk als middenaanvaller uit met 12 punten en Koelewijn nam 11 punten voor zijn rekening.  

Oranje maakte op de WK een grote sprong voorwaarts. De sensationele overwinningen van vorig weekend in de eerste poulefase op Brazilië en Frankrijk zullen niet snel vergeten worden, maar ook tegen China en Egypte en Finland werden knappe overwinningen geboekt. Met vijf gewonnen partijen eindigde de WK in de tweede poulefase en uiteindelijk een negende plaats. Een knappe positie voor een land dat als 25 op de ranglijst gepositioneerd staat. Oranje reisde bovendien af naar Bulgarije en Italië zonder de geblesseerde Robbert Andringa en Fabian Plak.

Vermeulen: ongelofelijke stap gemaakt

Bondscoach Gido Vermeulen blikte na afloop voor Ziggo Sport kort terug op de achtste wedstrijd en de hele WK: ,,Ik baal nu even na dit laatste verlies. We fileerden ze de eerste set, en de derde set hebben we ze terug laten komen. Als sportcoach ben ik nu even sacherijnig. Italië ging op een gegeven moment foutloos spelen en wij begonnen foutjes te maken. In de vierde set was het leeg bij  de mannen. Op dit WK hebben we een ongelofelijke stap gemaakt. We worden negende en doen weer mee, worden internationaal ook weer voor vol aangezien. Onze speelstijl is goed, en met een brede groep spelers hebben we resultaat geboekt. Van een aantal spelers hebben we mannen gemaakt. Zij kunnen nu ook in betere competities gaan spelen, en dat komt uiteindelijk ook het spelpeil van Oranje weer ten goede. Het publiek is achter ons gaan staan. Volgend jaar is de EK in Nederland, en dat opent wellicht ook de deur naar de Olympische Spelen. Een twaalfde of dertiende plek op dit WK was onze droom, het werd een negende.”

Michael Parkinson was blij met het volle stadion in Milaan: ,,Wat een fantastisch publiek. De mensen genieten hier van volleybal. We voelden ons ontzettend welkom. We hebben al met al een fantastisch toernooi gespeeld.”

Technisch directeur ad interim Joop Alberda lichtte toe ‘aangenaam verrast’ te zijn door Oranje: ,,Nederland heeft op wereldniveau geacteerd.”

De komende week gaan zes landen uitmaken wie er met de wereldtitel vandoor gaat. Poulewinnaars Italië, Brazilië, Verenigde Staten en Polen worden vergezeld van de beste nummers twee Servië en Rusland. Vanaf woensdag 26 september spelen deze landen om de halve finales die op zaterdag 29 september worden gehouden. Zondag 30 september is de finale.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.