Lange Mannen spelen cruciale partij tegen China

13 Sep 2018 - door Reinier de Boer
(©FiVB)

De Nederlandse mannen staan misschien wel voor de belangrijkste wedstrijd in de poulefase van het WK in Bulgarije. Vrijdag speelt de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen de tweede poulewedstrijd tegen China. 

Na de kansloze nederlaag tegen Canada is deze wedstrijd direct al een cruciaal WK-duel. Bij winst zijn er nog alle kansen zich te plaatsen voor de tweede ronde, maar bij verlies dreigt een vroegtijdig vertrek van het WK en zal Nederland moeten stunten tegen de grootmachten Brazilië en Frankrijk.

Nederland neemt na een wedstrijdronde in poule B de zesde en laatste plaats in met China op de vijfde plaats. China scoorde tegen Frankrijk twee punten meer dan Nederland deed tegen Canada. Egypte sloeg 59 punten bij elkaar tegen Brazilië en de verhoudingen lijken nu al, zoals vooraf verwacht werd. Voor Nederland zal het moeten gebeuren tegen China en op die wedstrijd ligt dan ook een immense druk. Nederland liet in de tweede set tegen Canada zien een hoog niveau te kunnen halen en dat niveau zullen de Lange Mannen tegen China een hele wedstrijd vol moeten zien te houden.

Nederland heeft sinds 1962 in de wedstrijden tegen China een voordelige balans. Beide ploegen troffen elkaar achttien keer en twaalf keer kwam Nederland als winnaar uit de strijd en zes keer won China. In de jaren negentig was Nederland heer en meester. In 1990 won Nederland twee keer met 3-0 voor de World League van China. Drie jaar later won Nederland drie van de vier ontmoetingen en een keer gingen de Lange Mannen met 2-3 onderuit. Tijdens de topjaren van het Nederlands team met onder andere Ron Zwerver en Peter Blangé was China kanonnenvoer. Voor de Wereldbeker in 1995 waren de cijfers nog draaglijk voor China: 15-10, 15-10 en 15-3. Een jaar later tijdens de World League was Nederland gauw klaar met de Chinezen: 15-4, 15-7 en 15-3. Ook op het WK in 1998 was Nederland twee keer te sterk voor China. 

Vanaf 2009 is er enigszins sprake van een kentering, want van de laatste drie duels voor de World League won China twee keer. In 2009 won China met 3-0 en pakte Nederland met moeite de 3-2 winst. In 2017 waren de onderlinge verhoudingen zeer minimaal. Nederland verloor de partij met 3-1, maar de cijfers geven aan dat het verschil miniem was: 29-27, 23-25, 25-23, 25-22. 

Weer terug in de harde realiteit. De wedstrijd tegen China op vrijdag vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd is voor Nederland bijzonder belangrijk en cruciaal. De ploeg van Vermeulen heeft geen andere keus dan te winnen.  

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.