Luuc van der Ent: “Ik had dit gehoopt en gedroomd”

13 Sep 2018 - Coen Kaaij
©Azimut Leo Shoes Modena

Als kleine jongen, toen hij net begon met volleyballen, had hij wel gehoord van Modena. Zo’n grote club uit Italië. Hij had nooit kunnen bevroeden ooit zelf deel uit te maken van een team dat sterren als de Amerikaanse spelverdeler Micah Christenson en superster Ivan Zaytsev heeft. “Ik had het gehoopt en gedroomd, maar ik had nooit gedacht dat ik er op een dag zou spelen. Het was voor mij niet iets wat in de nabije toekomst lag.”

Het begon voor de 20-jarige Van der Ent halverwege het afgelopen seizoen. “Ik werd benaderd, ze vroegen of ik een weekje mee kwam trainen. Dat heb ik gedaan. Dat was al een hele superleuke ervaring. Want dan kom je bij de gasten die toch wel een beetje je idolen zijn.”

Contract

Die ervaring van een week meetrainen met de grote sterren uit de Italiaanse Serie-A was al mooi meegenomen voor de 2.08 meter lange middenman. Toen kreeg hij bericht dat ze hem een contract wilden aanbieden. “Ik kreeg twee of drie weken later te horen dat ze me heel graag wilden hebben voor het volgende seizoen. Ik had op dat moment wel: ‘is dit nou echt?’ Ik weet niet zo goed waar ze mij van kennen, of waar ze me gezien hebben, maar het is toch wel heel erg leuk”, zegt Van der Ent over de telefoon uit Modena.

Drie jaar

Azimut Leo Shoes Modena, zoals de club nu officieel heet, heeft Van der Ent een driejarig contract aangeboden, iets wat zeldzaam is in de huidige wereld van vaak verkassende spelers. “Ik vind het superleuk dat ik voor drie jaar een contract heb, want dat betekent dat ik op langere termijn een plan kan maken. Dat ik niet dit jaar al hoef te presteren, omdat ik anders volgend jaar geen contract meer heb.” 

Concurrentie

Voor Van der Ent voelt het dus niet alsof hij nu al de concurrentie moet aangaan met de drie andere hoofdblokkeerders: de Amerikaan Max Holt en de Italianen Simone Anzani en Daniele Mazzone, die alle drie momenteel voor hun nationale team uitkomen op het WK. “Ik weet dat dit jaar een jaar is waarin ik veel moet investeren. Dus dan zie ik het als een manier om te leren. Maar is het wel degelijk zo dat zij in de toekomst concurrentie worden. Wanneer dat zo zal zijn? Daar heb ik nu nog niet echt een goed antwoord op. Ik had niet verwacht dat ik hier nu al zou staan. Ik moet afwachten en kijken hoe snel nu de dingen gebeuren. Maar het liefst zo snel mogelijk.”

Eerste trainingen

Hij is sinds begin augustus in Italië, waar hij samenwoont met drie van zijn teamgenoten. Op de training speelt hij nu met de spelers die niet aan het WK meedoen, aangevuld met jongens uit de jeugd. “In het begin was het wel mijn ritme zoeken”, vertelt Van der Ent. “De hal is een stuk groter dan ik gewend ben. De tweede trainer (Luca Cantagalli, buitenaanvaller tijdens de Olympische Spelen van 1996) krijgt wel opdrachten van Julio Velasco (hoofdtrainer, nu nog als bondscoach verbonden aan Argentinië tijdens het WK), dus dat is fijn, er zit een goede structuur in. Ze zijn heel erg behulpzaam. Ze zeggen tegen mij dat ik heel veel moet gaan leren en daar willen ze me de ruimte voor geven, als ik een fout maak is het geen probleem. Dat is wel heel fijn om te horen.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Ricominciano gli allenamenti nel Tempio! ???????? #modenavolley #pallavolo #modena #volley #volleyball #training #Noisiamolasquadra

Een bericht gedeeld door MODENAVOLLEY (@modenavolley) op27 Aug 2018 om 8:27 (PDT)Topspelers

“De meeste jongens, Christenson dan nog niet, zijn wel al een keertje langs geweest om hoi te zeggen. Dan ben je krachttraining aan het doen en dan staat opeens Zaytsev achter je. Dan denk je: ‘oké, dat is dan volgend jaar gewoon je teamgenoot.’ Het is heel leuk en het is wel iets waar ik naar uitkijk om met die jongens te spelen, vooral omdat ze zoveel ervaring hebben en zo goed zijn. Daar kan ik heel veel van leren als ik alleen al kijk wat ze doen.”

Supercup

Het seizoen begint voor Modena en Van der Ent op 6 oktober met de halve finale in de Italiaanse Supercup. De wedstrijd tegen Lube Civitanova staat dan ook al dikgedrukt in zijn agenda. “Dat is gewoon een topwedstrijd waarin je toch opeens voor heel veel mensen staat, ik heb er superveel zin in.”

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.