Jong Oranje 7e op het EK in Albanië: een terugblik

13 Sep 2018 - Andre Triep
MVP Valeria Battista (2e foto) (©CEV)

Na de vierde plaats in de poule mocht Jong Oranje strijden om de plaatsen 5 t/m 8. Gestart werd tegen Servië. Daarmee Jong Oranje de kans om revanche te nemen voor de 3-1 nederlaag tegen Servië in april 2018 bij het kwalificatietoernooi in Servië. Het werd een wedstrijd met soms lange rally’s en wisselende kansen, maar weer gaf de grotere aanvalskracht bij Servië de doorslag. Elke set had Servië een hoger aanvalsrendement dan Jong Oranje. Ook nu verloor Jong Oranje weer met 1-3 (18-25,19-25, 26-24, 14-25). Het moest daarom gaan spelen voor de 7e en 8e plaats, en weer tegen Wit-Rusland. Daartegen werd in de poulewedstrijd met 3-0 verloren (vooral doordat Jong Oranje de aanvalskansen niet kon afmaken). Nu werd het EK afgesloten met winst door in een lange spannende wedstrijd Wit-Rusland te verslaan met 3-2. Daardoor werd het EK afgesloten met een 7e plaats en werd er revanche genomen voor de tegenvallende 3-0 nederlaag eerder in het toernooi tegen Wit-Rusland.

Toen kon de Nederlandse aanval niet afmaken, nu slaagde de Oranje-meisjes daar beter in. Bovendien werd de breedte van de Nederlandse selectie zichtbaar, want onze bondscoach kon zonder problemen speelsters die eerder niet in de basis stonden naar voren schuiven. Wit-Rusland kon het gemis van Hanna Hryshkevich, die in de poulewedstrijd 17 punten in 3 sets scoorde, niet goed maken. Op eigen kracht kon Jong Oranje daardoor na een 2-1 achterstand met 3-2 winnen (25-17, 18-25, 20-25, 25-16, 15-8). Al snel werd de gewijzigde strategie van Jong Oranje zichtbaar. Gekozen werd voor de pipe-aanval (de 3m-aanval in het midden) en stond het blok op scherp bij service-series aan Nederlandse kant. Later in de wedstrijd ging Indy Baijens als mid met succes op de omloopbal spelen en wisselde coach Julien van de Vijver de diagonaalspeelster.  Aanvallend kwam Hester Jasper in deze wedstrijd los en werd de meest waardevolle speelster. Belangrijk was ook dat het hele team aan deze prestatie had bij gedragen.

Een aantal van deze speelsters zijn nu vertrokken bij het Talentteam en gaan bij de eredivisieclubs spelen. Meteen al wordt de Supercup Vrouwen 2018 die op 29 september in Sliedrecht wordt gespeeld hun ontmoetingsplaats. Bij Sliedrecht Sport spelen dan Sarah van Aalen en Demi Korevaar tegen Eurosped met Susanne Kos, Vera Mulder en Dagmar Boom.

De eindstand van de top vier van het EK onder 19 werd: 1. Italië, 2. Rusland, 3. Polen en 4. Turkije. Polen won na een 2-1 achterstand toch nog met 3-2 van Turkije. De Poolse aanval onder leiding van de 2.02m lange diagonaal Magdalena Stysiak won van de Turkse aanval onder leiding van diagonaal Akin Aydin. Italië won na een 2-1 achterstand ook nog met 3-2 van Rusland.

De Italiaanse diagonaal Valeria Battista werd tot de Meest Waardevolle Speelster van dit EK uitgeroepen. Zij debuteerde op haar 16e al in de Italiaanse serie A.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.