Oranje te sterk voor Turkije

07 Aug 2018 - Kees Tanis
Een ijzersterke invalbeurt van spelverdeelster Britt Bongaerts (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De Oranjevrouwen van Jamie Morrison hebben hun eerste wedstrijd in de Rabobank Super Series tegen Turkije in Hoogeveen behoorlijk overtuigend met 3-1 gewonnen. Voormalig bondscoach van Oranje Giovanni Guidetti wist met zijn ploeg Oranje nog wel op achterstand te zetten na een 21-25 in de eerste set. Daarna was Oranje duidelijk de baas, met 25-19, 25-17 en 25-21.

Oranje begon met Laura Dijkema als spelverdeler, Lonneke Sloetjes op diagonaal, Yvon Beliën en Nicole Koolhaas op mid, Anne Buijs en Maret Balkestein op buiten en Myrthe Schoot als libero. In de eerste set moesten beide teams duidelijk hun ritme zoeken. Er werden veel onnodige fouten gemaakt aan beide kanten. De servicepass van Oranje liet te wensen over, waardoor Dijkema veel set-ups onderhands moest geven en niet kon variëren in de aanval. Anne Buijs kwam daardoor nauwelijk langs de blokkering en de middenaanvalsters konden niet in stelling worden gebracht. Sloetjes wist nog wel regelmatig vanuit het achterveld snoeihard te scoren. Bij de aanval van Turkije, waar de 1.94 meter lange Ebrar Karakurt uitblinker was, wist Beliën nog wel een paar fraaie killblocks te plaatsen. Turkije profiteerde echter van het te voorspelbare Oranje en pakte na 21-25 de voorsprong.

Oranje pakte in de tweede set meteen een voorsprong van enkele punten en bouwde die in de loop van de set dankzij sterk serveerwerk van Dijkema uit naar 15-10 en 18-13. In die fase begon Anne Buijs haar ritme te vinden en omzeilde steeds vaker het blok. Sloetjes zocht enkele malen bewust de vingertoppen van de tegenstander in de blokkering en zo liep Oranje uit naar een simpele 25-19.

Morrison hiedl ook bij aanvang van set 3 vast aan zijn basisformatie. Turkije, dat vorige maand nog finalist was in de sterkbezette Volleybal Nations League, pakte een voorsprong maar nog voor de eerste technische time-out wist Oranje dat om te buigen. Omdat Dijkema vooral moeite leek te hebben om Buijs goed te bedienen, bracht Morrison op 8-8 de nog maar 21-jarige spelverdeelster Britt Bongaerts in het veld. Zij speelde een puike partij, wist de aanvalsters goed te vinden en kon dankzij een beter lopende servicepass ook meer gaan variëren. Met name Beliën profiteerde daarvan en leek niet meer te stoppen. Bongaerts plaatste ook nog een paar doortikballen met succes en bracht met een sterke service Turkije aan het wankelen. Bij een 20-17 voorsprong werd ook Celeste Plak nog in het veld gebracht, voor Balkestein. Beliën plaatste in de slotfase twee killblocks en Plak mocht het karwei op 24-17 afmaken.

In de vierde set begon Oranje wat rommelig en kwam al snel op een 1-5 achterstand. Met enkele afgemeten snelle set-ups op buiten was het Turkse blok kansloos en kroop Oranje weer langszij. Met Plak voor Buijs wist ook zij steeds vaker te scoren. Oranje liep uit naar een 22-13 voorsprong en Turkije leek er niet meer in te geloven. Na 24-17 leek het pleit beslecht, maar  de sterke middenaanvalster Zehra Gunes slaagde er nog in om met haar lastige service vier matchpunten weg te werken. Op 24-21 sloeg Plak het laatste punt via het blok binnen.

Bij Oranje bleef Nika Daalderop aan de kant vanwege een lichte blessure. Robin de Kruijf zat niet bij de selectie omdat zij nog niet wedstrijdfit is na een operatie aan de knie in het voorjaar.

Morgen speelt Oranje in Hoogeveen tegen Italië, donderdag tegen Rusland. De ploegen verhuizen vervolgens naar Eindhoven om daar zaterdag de kruisfinales te spelen en zondag de finale.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.