Wisselende dag voor Nederlandse beachduo’s in Gstaad

11 Jul 2018 - Bob Bruinenberg
(©FiVB)

Het was geen goede dag voor de Nederlandse beachduos’ tijdens het 5-sterren toernooi op de World Tour in Gstaad. Tussen de bergen in Zwitserland won alleen Brouwer/Meeuwsen hun beide wedstrijden. Varenhorst/Bouter verzekerde nog wel een plek in de eerste eliminatieronde en Stubbe/Van Iersel en Keizer/Meppelink moeten hun tweede wedstrijd winnen om in het toernooi te blijven.

Stavanger en Gstaad. Twee beachvolleyballocaties die door vrijwel alle teams op de World Tour geprezen worden. De unieke locatie in Noorwegen is al een aantal jaar niet meer te vinden in het speelschema, maar Gstaad in Zwitserland wel. Het dorpje ligt tussen de bergen en is inmiddels in de zomer een beachvolleybal walhalla. De top van de wereld komt bijeen in Gstaad om te strijden voor een gigantische prijzenpot én de befaamde koebel. Voor Nederland zijn Alexander Brouwer & Robert Meeuwsen, Christiaan Varenhorst & Jasper Bouter, Madelein Meppelink & Sanne Keizer en Marleen van Iersel en Joy Stubbe actief in het hoofdtoernooi. 

Nederlandse herenduo’s dwingen plek in volgende ronde af
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn al jaren het beste Nederlandse duo en behoren dit jaar bij vrijwel elk toernooi tot de favorieten. Waar in het verleden druk een rol speelde, lijkt dat verleden tijd. Ook in Gstaad maken zij in hun poule die favorietenrol waar. Tegen het thuisspelende Beeler/Métral (SUI) moet het duo nog inkomen, maar is de set daarna is het verschil duidelijk (23-21, 21-16). De wedstrijd om de poulewinst verloopt anders. De Canadezen Sam Pedlow en Sam Schachter zijn gevaarlijke outsiders en spelen net als Brouwer/Meeuwsen ‘powervolleybal’. Nipt pakken de Nederlanders de openingsset (24-22), maar daarna nemen Pedlow/Schachter het heft in eigen hand. Het momentum ligt vrijwel de hele set aan Canadese kant en met 17-21 moet er een derde set aan te pas komen. Die is ontzettend spannend, maar uiteindelijk blijkt de ervaring van Brouwer/Meeuwsen beslissend (17-15).

Ook voor Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter begint het toernooi voortvarend. Tegen de veel oudere, ervaren Amerikanen Hyden/Brunner. Hyden is met zijn 45 jaar een van de oudste spelers op de World Tour, maar laat nog altijd zien bij de top te horen. Met 21-14, 19-21 en 15-12 pakken de Nederlanders uiteindelijk de winst. Om de poulewinst treft het duo een andere favoriet: Kantor/Losiak (POL). Ook die wedstrijd in een drie-setter, maar niet in het voordeel van Varenhorst/Bouter. De twee winnen de openingsset, maar weten het uiteindelijk niet af te maken (21-16, 21-23, 10-15).

Duitse dames plaaggeest voor Nederland
Bij de vrouwen verloopt het toernooi minder succesvol. Zowel Keizer/Meppelink als Stubbe/Van Iersel verloten hun eerste wedstrijd en moeten morgen aan de bak om in het toernooi te blijven. Voor beide teams waren het Duitsers die roet in het eten gooiden. Al jaren is Duitsland sterk vertegenwoordigd op de tour met in de breedte sterke teams. Behrens/Ittlinger en Bieneck/Schneider zijn twee degelijke teams en lieten dat vandaag zien. Zowel Joy Stubbe en Marleen van Iersel (19-21, 17-21) als Madelein Meppelink en Sanne Keizer (15-21, 15-21) hadden weinig in te brengen tegen hun Duitse tegenstanders.

Morgen strijdt Keizer/Meppelink tegen het jonge Schützenhöfer/Plesiutschnig (AUT) die eerder dit jaar in de finale in Mersin nog te sterk bleek voor het Nederlandse duo. Stubbe/Van Iersel treft Caluori/Gerson (SUI) dat speelt met de steun van vrienden en familie. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.