Frankrijk dankzij sublieme Toniutti in halve finale VNL

06 Jul 2018 - Coen Kaaij
(©FiVB)

Frankrijk heeft zich als vierde en laatste aangesloten bij de halvefinalisten van de Volleyball Nations League. Spelverdeler Benjamin Toniutti kon zijn aanvallers alles op een presenteerblaadje aanreiken, regelmatig het Servische blok tot wanhoop drijvend. Met een 3-0 zege worden ze eerste in Pool A en komen op zaterdag in de halve finale uit tegen de Verenigde Staten, dat eerder op de avond met 3-0 van Rusland verloor.

De Franse ploeg van bondscoach Laurent Tillie hoefde slechts twee sets te winnen om zeker te zijn van een plekje bij de laatste vier. Met het mes tussen de tanden gingen de Fransen Servië te lijf. Dankzij de vrijwel perfecte passing van libero Jenia Grebennikov kon Toniutti zijn aanvallers laten schitteren. Hij speelde met het Servische blok, dat op momenten niet wist waar ze het moest zoeken. Vooral Thibault Rossard proviteerde, hij scoorde in de eerste set al zes punten.

Aan de overkant van het net was het Uros Kovacevic die zich wilde revancheren voor zijn tegenvallende prestatie gisteren tegen Brazilië. Ook hij noteerde in de openingsset zes punten, maar zette daartegenover ook drie opslagfouten. De foutenlast van 13 aan Servische kant bleek uiteindelijk te hoog en Frankrijk stoomde op naar een 25-19 winst.

De tweede set kende eenzelfde verloop, Frankrijk kon over alle flanken aanvallen. Superster Earvin Ngapeth noteerde in de tweede set 7 punten en werd uiteindelijk topscoorder met 17. De 25-18 winst betekende dat Frankrijk zich had geplaatst voor de halve finale, maar ze wilden meer. De koppositie in de poule was het doel en daarvoor moest er gewonnen worden.

In set drie liet Frankrijk weinig heel van de Serven, die de moed duidelijk hadden opgegeven. Met 25-17 wonnen de Fransen ook set drie en zij kunnen zich gaan opmaken voor een halve finale tegen de Verenigde Staten. Ook het Franse nationale voetbalteam heeft zich geplaatst voor de halve finales, vandaar dat het thuispubliek in Lille dit samen met het team vierde met een IJslandse haka.

Rusland heeft weinig moeite met B-team van Amerika

Het speelschema van de Final Six van de Nations League verplicht Amerika tot het spelen van vier wedstrijden in evenzoveel dagen. Vandaar dat bondscoach John Speraw zijn wisselspelers liet opdraven tegen de volleybalelite uit Rusland in hun laatste groepswedstrijd. Door de winst gisteren op Polen waren de Amerikanen al zeker van de Final Four, hij gunde zijn sterspelers rust.

Dat betekende overigens niet dat de USA de handdoek in de ring zou gooien. De Russen, die wel in hun sterkste opstelling speelden, konden maar moeilijk afstand nemen van de Amerikanen. Tot de belangrijke punten van de set in zicht kwamen en de diagonaalspeler van Zenit Kazan, Maxim Mikhailov, zijn duivels mocht ontbinden. De Russische reus maakte het verschil met 16 punten. Rusland won met 3-0 (25-22, 25-21, 25-21).

Rusland werd daarmee poulewinnaar en mag zaterdag in de halve finale uitkomen tegen Brazilië. De wedstrijden worden als volgt gespeeld:

14.00 uur  Frankrijk - Verenigde Staten
16.30 uur  Rusland - Brazilië.

De wedstrijden worden uitgezonden op het video-platform van de FIVB, al moet je daarvoor wel betalen. Op Fromhot.tv zijn ook links beschikbaar. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.