Nederland sleept zege uit het vuur tegen Turkije

12 Jun 2018 - Eline Draaisma
(©FiVB)

Nederland heeft vanavond in een spannende vijfsetter een overwinning geboekt op concurrent Turkije. De Nederlandse dames namen een 2-0 voorsprong, maar de Turkse ploeg vocht zich terug. In de vijfde set kon het lang alle kanten op, maar was het uiteindelijk Nederland dat met de overwinning er vandoor ging: 25-11, 31-29, 16-25, 20-25 en 15-10. 

Er werd een spannend duel verwacht tussen de Turkse ploeg van Guidetti en Oranje. Daar was in de eerste set echter niks van te zien. Nederland speelde uitstekend, terwijl bij Turke de scherpte compleet ontbrak. Met dezelfde basis als afgelopen donderdag liep Oranje al vlot uit naar een grote voorsprong. Een goede serviceserie van Koolhaas en veel fouten aan Turkse kant zorgden voor 10-3. Scores van Sloetjes bezorgen Nederland maar liefst een verschil van 12 punten (4-16). Turkije krijgt niks voor elkaar en wordt zelfs afgefloten voor opstellingsfouten. Op 24-11 is er al het eerste setpoint, dat door een fout van Turkije meteen verzilverd wordt. 

Ook set twee kent een goede start voor Nederland, bij de technische time-out is er opnieuw een gat (8-3). Ook bij de tweede technische time-out ziet het er nog steeds rooskleurig uit voor Nederland met een voorsprong van 7 punten. In het vervolg komt de Turkse ploeg steeds dichterbij, vooral door minder fouten te maken en meer servicedruk te leveren. Nederland is het ritme kwijt en Turkije komt weer helemaal terug in de set. De wissels aan Turkse kant hebben het juiste effect en op 23-23 is het weer gelijk. Beide teams vechten voor de punten en dat zorgt voor schitterende rally's. Setpoints gaan over en weer, maar het is Sloetjes die met twee scores de set in het voordeel van Nederland beslist (31-29). 

Turkije slaat terug
De derde set geeft het omgekeerde beeld van set één. Bij Nederland lukt er niet veel, terwijl Turkije juist erg goed speelt. Wissels aan de kant van Nederland, met Stoltenborg en Daalderop, mogen niet baten. Op 16-24 maakt captain Eda Erdem het met een harde aanval af en komt Turkije langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Nederland lijkt, aan de hand van een goed blok, in de vierde set op weg naar 3-1 zege. Opnieuw vecht het team van Guidetti zich terug. Vooral Baladin komt goed tot scoren voor Turkije dat het initiatief weer over neemt. Een blok van diezelfde Baladin maakt het af, waarmee Turkije een vijfde set afdwingt (20-25).  

Blokkering helpt Nederland toch langs Turkije
In die tie-break gaan de teams aanvankelijk gelijk op. Stoltenborg begint deze set in plaats van Dijkema. Bij de kantwissel is het verschil slechts één punt (8-7), vanaf 9-9 neemt Nederland afstand. Een killblock van Stoltenborg zorgt voor 11-9, twee fouten van Turkije maken er even later 13-10 van. Opnieuw een goed blok zet Nederland op matchpoint, dat via een harde klap van Beliën meteen afgemaakt wordt. Vooral de goede blokkering van Nederland (16 om 9) en de foutenlast van Turkije (22 om 37) maakten dat de Nederlandse ploeg uiteindelijk de betere was. Lonneke Sloetjes scoorde 24 punten met 4 killblocks en 3 aces. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.