De kaarten zijn geschud in 1a(m)

23 Apr 2018 - Wessel Jan Bouwers

Vorige week moest VC Zwolle afscheid nemen van de eerste divisie na het verlies op Avior. Mede-degradant Apollo 8 en kampioen Donitas waren al bekend. Wat restte in de laatste speelronde van dit seizoen was de strijd tegen degradatie en de strijd om mogelijke promotie.

Directe handhaving of nacompetitie, dat is waar het om ging tussen nummer 10 Sovoco en nummer 9 Scylla. Nadat Sovoco vorige week met 3-2 won van het hoger geplaatste Sudosa-Desto en Scylla dat met dezelfde cijfers deed tegen AVV Keistad, gingen de teams met slechts 2 punten verschil de laatste wedstrijd in (resp. 39 om 41 punten). Sovoco ging op bezoek bij het vorige week gedegradeerde VC Zwolle, Scylla reisde af naar Assen om tegen Sudosa-Desto punten te pakken.

Sovoco was als eerste aan zet. Doel van de dag: 2 punten meer pakken dan Scylla om van die gehate tiende plek af te komen. VC Zwolle vervulde zijn sportieve plicht door veel tegenstand te bieden. Na vier sets was de stand in evenwicht, maar pakte Sovoco alsnog de vijfde set met 15-12. Nu was het afwachten wat Scylla later op de avond in Assen zou doen. Een 3-1 of 4-0 verlies op Sudosa-Desto zou directe handhaving voor Sovoco betekenen, elke andere uitslag datzelfde voor Scylla.

Het leek de goede kant op te gaan voor Sovoco toen Sudosa-Desto met 2-0 voorstond en leek af te stevenen op een eenvoudige overwinning. Scylla ontsnapte echter vooralsnog aan de PD door met 29-27 de derde set te winnen. En Scylla zou Scylla niet zijn als ze geen wedstrijd zouden spelen in een vijfsetter. Maar liefst de helft van alle gespeeld duels dit seizoen mondde uit in een tiebreak. Met 25-22 wonnen de Wageningers de vierde set. De vijfde set moest wel aan Sudosa-Desto worden overgelaten, maar dat deerde niet meer. Handhaving was veilig gesteld.

Nummer 2 SV Dynamo kon in comfortabele positie de strijd om een opvulwedstrijd voor de Topdivisie aangaan. Voorsprong op nummer 3 en directe tegenstander in de laatste wedstrijd Set-Up ‘65 was voorafgaand 4 punten. Eén set pakken was genoeg, maar met een klinkende 4-0 overwinning werd het seizoen in stijl afgesloten. Set-Up ‘65 zag zo ook nog een podiumplek aan zijn neus voorbijgaan en moet de derde plek in het eindklassement afstaan aan Sudosa-Desto. Beide teams hebben als promovendi goed werk geleverd, zo mag men stellen.

Sovoco speelt aanstaande zaterdag in eigen huis om lijfsbehoud tegen de nummers 2 van de tweede divisie A VC Sneek en tweede divisie B Woudenberg. SV Dynamo speelt woensdagavond 25 april en woensdagavond 2 mei tegen Inter Rijswijk, de nummer 2 van de eerste divisie B. Inzet: het eerste recht van doorschuiven naar de Topdivisie, mocht er een plek vrij komen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.