Pelster/Cito redt vege lijf, Compaen degradeert

23 Apr 2018

De spanning bleef lang bestaan over de vraag of Pelster/Cito of Compaen zou degraderen. Compaen boekte een knappe 2-3 zege op Reflex en voor aanvang van het duel tegen HLB Van Daal/DS wist Pelster/Cito dat het twee sets nodig had om zich te kunnen handhaven. Met de nodige moeite kwam de ploeg met 0-2 voor, waarna de ontlading in het Zeister kamp groot was. Uiteindelijk won Pelster/Cito met 1-3 van HLB Van Daal/DS.

Compaen vocht bij Reflex voor haar laatste kans, maar bij een 2-1 achterstand was de kans op handhaving bijna vervlogen. Op wilskracht knokte de ploeg van trainer Sandor Rieuwers zich knap terug en won de wedstrijd alsnog met 2-3 via 21-25, 25-23, 25-20, 21-25 en 11-15. Daarna was het wachten op het resultaat van Reflex-Pelster/Cito.

Compaen was voor de wedstrijd de ploeg uit Zeist gepasseerd en Pelster/Cito wist dat het twee sets moest winnen om ook volgend seizoen Topdivisie te kunnen spelen. ,,Dat was geen gemakkelijke opgave, want HLB Van Daal/DS was erg gemotiveerd om voor het thuispubliek het seizoen goed af te sluiten,,’ zegt Thijs Pietersen van Pelster/Cito. ,,De sfeer in sporthal De Misse was erg leuk. Het publiek was in groten getale opgekomen”. De gasten wisten wat de opdracht was en het begin was goed en vooral dankzij een sterke blokkering werd de eerste set via 21-25 binnen gehaald. In de tweede set ging het moeizamer en DS kreeg maar liefst drie setpunten, maar die werden weggewerkt. ,,Na een ace van Thomas Dankers kwamen wij aan de goede kant van de score en het was Jurjen Hellinga die voor ons de set met 27-29 binnen sloeg. Op dat moment waren we veilig en dat zorgde voor veel ontlading op het veld. Libero Maarten Janssen was uitblinker, want hij verdedigde veel. Ook diagonaal Jurjen Hellinga en passer/loper Thomas Dankers speelden een uitstekende wedstrijd,” zegt Pietersen. Uiteindelijk won Pelster/Cito met 1-3 en eindigde twee punten boven Compaen dat samen met Olhaco afdaalt naar de eerste divisie.

Olhaco nam afscheid van de Topdivisie in een twee uur durende wedstrijd waarin alle ingrediënten aanwezig waren om van een spectaculaire partij te kunnen spreken: spanning, mooie rally’s, fraaie aanvallen, kaarten, een bomvolle sporthal en emoties. Olhaco streed tegen ZVH voor alles wat het waard was en miste de nodige kansen om de wedstrijd te winnen. De spanning was te snijden en Olhaco liet ZVH soms ontsnappen en de verschillen waren miniem. Zo gaf Olhaco in de eerste set een 23-21 voorsprong weg en verzilverde het bij 24-23 het setpunt niet. In de tweede set gaf het na 24-24 op een knullige manier de tweede set uit handen: 24-26. De derde en vierde set gingen overtuigend naar de thuisclub dat hartstochtig werd aangemoedigd door enthousiaste supporters die soms op de banken stonden. De vijfde set begon met een onwaarschijnlijke redding van good old Jheffry Albertoe, die tussen de reclameborden de bal nog over het net bracht en een punt pakte. De sporthal ontplofte bijna. Bij 14-13 miste routinier Sander Kemperman de kans op 15-13, waarna ZVH de set alsnog pakte via 16-18 en met 2-3 won, terwijl Olhaco de meeste punten scoorde: 115-106. De setstanden 25-27, 24-26, 25-17, 25-18 en 16-18 zeggen genoeg. Olhaco-trainer Dennis Luider kijkt terug op twee fantastische jaren Topdivisie. ,,Twee jaar geleden zijn we via een achterdeur de Topdivisie binnen gekomen. Met slechts negen spelers en met slechts twee keer training in de week bleven we erin en we wisten dat het tweede seizoen moeilijk zou worden. Fysiek was het erg zwaar, want iedereen moest 120% geven. Met onze beperkte middelen hebben we twee jaar topvolleybal in Hoogeveen laten zien en dat pakt niemand ons meer af. We gaan nu aan een nieuwe ploeg bouwen. Er is geen druk of eis dat we direct weer terug moeten naar de Topdivisie.”

Sliedrecht Sport maakte ook in haar laatste wedstrijd van het seizoen geen fout tegen DIO/B en won met 3-1 via 25-18, 23-25, 25-17 en 25-20. DIO/B-trainer Edwin ten Kate vindt Sliedrecht de terechte kampioen. ,,Ja, het is de meest constante ploeg van het geheel. Het is een goede ploeg en toch is het bijna altijd wel lekker volleyballen tegen hen. We begonnen met onze stoppende mensen in de basis, een soort van laatste kans om te schitteren in de leukste competitie van Nederland. Na verlies in de eerste set door te veel fouten op rij en een goede druk van Sliedrecht, knokken we ons goed terug in de wedstrijd. De tweede set gaan we lang mee en kunnen we die aan het eind binnenslepen met 25-23. Eigenlijk hopen we op een boost door winst in deze set, maar komen we in set 3 direct op achterstand door weer de goede servicedruk van Sliedrecht en zelf moeite hebben om tot scoren te komen. Vanaf het begin van de set loop je er dan achteraan en dan merk je dat het tegen zo’n goede ploeg lastig punten terugpakken is. Een soort zelfde beeld in de laatste set waardoor we eigenlijk steeds achter hen aan lopen,” zegt Ten Kate.

Webton/Hengelo eindigde door een 0-3 zege bij MKB Accountants/VCV als derde. De ploeg van de vertrekkende trainer Hans Bruins zette een indrukwekkende eindsprint in en verloor sinds 3 februari alleen maar van de kampioen. De setstanden waren 22-25, 17-25 en 16-25.

Volley Tilburg verrichtte knap werk door nummer twee VoCASA met 3-2 (108-107) te verslaan. ,,In de eerste set ging de wedstrijd gelijk op tot 14-14. We konden geen servedruk creëren en VoCASA was oppermachtig door het midden,” zegt Tilburg-trainer Guillermo Boogers. ,,In de tweede set was het beeld gelijk, maar bij17-17 sloegen we een klein gaatje en bij 23-22 maakte VoCASA twee fouten waardoor de set naar ons ging. In de 3e set maakten we te veel fouten en VoCASA speelde goed. In de 4e set kantelde de wedstrijd volledig. VoCASA maakte bij een voorsprong van 22-24 twee fouten en we trokken onder aanvoering van Sjors den Dubbelen, die geweldig stond aan te vallen, de set naar ons toe. VoCASA wilde niet verliezen en nam een voorsprong van 1-4. David Azantilov trok de stand gelijk en Gijs Moonen serveerde daarna van 6-6 naar 9-6. VoCASA maakte op het laatst veel fouten, waardoor we uiteindelijk met 15-10 wonnen.”

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.