Nederland strijdend ten onder tegen Turkije op EK meisjes onder 17

19 Apr 2018 - Door Andre Triep
(©CEV)

Nadat Oekraïne met 3-2 had gewonnen van Roemenië, moest Jeugd Oranje tegen Turkije minimaal 1 punt pakken om vierde in de poule te worden en door te gaan voor de 5e t/m 8e plaats. De Nederlandse meisjes hebben in de eerste twee sets tegen Turkije in het begin een voorsprong genomen, maar Turkije won beide sets won uiteindelijk. In de derde set wist Nederland op het eind Turkije te verslaan. In de vierde set nam Turkije een grote voorsprong, maar Oranje vocht zich terug naar 12-12 en kwam later ook dichtbij op 17-19, maar Turkije herpakte zich (de Turkse ploeg wist dat zij bij winst in de halve finale zouden staan). Nederland had alles gegeven, maakte meer aanvalspunten en iets minder blokpunten, maar de foutenlast maakte het verschil. Nederland verloor uiteindelijk met 1-3 (21-25, 19-25, 25-21, 18-25). 

Coach Eelco Beijl startte met het volgende zevental: Kim Klein Lankhorst. Iris Vos, Annemarie Venema, Anna Zijl, Jette Kuipers en Jolijn de Haan en Romy Brokking. Nederland startte goed in de eerste set en kwam op lichte voorsprong:4-1. Op 6-6 zette Turkije in twee servebeurten een tussensprint naar 13-7 in. Nederland haalde terug naar 13-12. Het verschil bleef daarna klein, maar op 19-15 voor Turkije moest coach Eelco Beijl zijn tweede time-out gebruiken. Turkije bouwde de voorsprong verder uit, ondanks wissels aan Nederlandse kant. Het werd 21-25 voor Turkije, waarbij Jolijn de Haan de beste score had met vijf punten.

In de tweede set kwam Annika de Goede voor Anna Zijl in de basis. Het wedstrijdbeeld was hetzelfde als in de eerste set. Nederland had een kleine voorsprong tot 5-5, waarna Turkije een kleine voorsprong had tot 10-10. Nederland moest daarna een time-out nemen op 10-13, maar Turkije liep naar 13-18 en consolideerde de voorsprong, waarna de setwinst met 19-25 naar Turkije ging. In de derde set startte Nederland met Mirte van der Sluijs voor Jette Kuipers. Toch nam Turkije weer snel een voorsprong en bouwde die uit naar 11-4. Nederland kwam in een servicebeurt terug naar 11-8. Er bleef steeds een verschil van 4 a 5 punten. Op 13-18 voor Turkije nam Eelco Beijl een time-out en samen met het team moet hij een oplossing hebben gevonden, want Nederland haalde eerst terug naar 19-19 en scoorde vanaf 21-21 in een servicebeurt naar 25-21 winst voor Nederland. Er waren weer perspectieven voor Nederland.

In de vierde set bracht Eelco Beijl Anna Zijl en Jette Kuipers weer in. Het werd een set van op en neer gaande kansen voor beide partijen. Turkije liep snel naar een 10-2 voorsprong. Nederland vocht terug naar 12-12. Er waren weer kansen voor Nederland, maar Turkije scoorde een serie van zes punten: 12-18. Nederland vocht zich weer terug naar 17-19. Iris Vos en Jette Kuipers hielden met elk vijf aanvalspunten het team in de race. Toch wist Turkije toen de beslissing te forceren: 17-24 en op 18-25 winst voor Turkije kwam er een eind aan de Nederlandse dromen. Het toernooi was voorbij, want vijfde in de poule en dus niet strijden voor de plaatsen 5 t/m 8.

De topscorers bij Nederland waren Jolijn de Haan (14 punten), Iris Vos (11), Jette Kuipers (10) en Anna Zijl (9). De beste blokkeerster was Jolijn de Haan met 5 blokpunten. Iris Vos had het hoogste percentage perfecte pass (23%). Nederland was passend beter op dreef dan Turkije (39% positief tegenover 25%) en ook aanvallend iets beter (34% tegenover 33%)

Op vrijdag worden de halve finales gespeeld: Italië- Bulgarije en Rusland-Turkije. Op zaterdag vindt de finale plaats (17.00 Nederlandse tijd).

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.