Feest bij Taurus, teleurstelling bij Lycurgus

18 Feb 2018 - door Reinier de Boer
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De mannen van Taurus hebben voor het eerst in de geschiedenis een hoofdprijs in de wacht gesleept. In een zinderende bekerfinale in Het Activum in Hoogeveen voor zo’n tweeduizend toeschouwers won de ploeg van trainer Erik Gras na twee uur boeiend volleybal met 3-2 van Lycurgus. De finale werd absolute propaganda voor volleybal, want in een sfeervolle ambiance in een volle sporthal won de underdog in een zinderende partij die een bloedstollende ontknoping kreeg.

Vooraf had Taurus-trainer Erik Gras aangegeven dat zijn ploeg van de tien keer negen keer  verliest van Lycurgus en een keer zal winnen. Na afloop werd Gras door de spelers op de schouders genomen en daarna riep hij uit: ‘Dit was dan die ene keer’, glunderde hij van oor tot oor. De spelers van Taurus konden hun geluk niet op en genoten vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Helene Geldof met volle teugen van de grandioze ambiance en de wedstrijd. In de eerste set leek het er in de verste verte niet op dat Taurus in de bekerfinale voor een sensatie zou gaan zorgen.

Lycurgus begon met Carlos Mora Sabaté als spelverdeler en Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Dennis Borst, Niels de Vries, Stijn van Schie en libero Erik Mattson. Taurus verscheen met spelverdeler Bert Sturkenboom, Hans van Westrienen, Tom van den Boogaard, Jelle van Jaarsveld, Thijs Bouwman, Jorad de Vries en libero Mats Bleeker. Lycurgus gaf haar tegenstander in de eerste set weinig kans. Al gauw stonden de Groningers met 12-4 voor en na een opleving bij Taurus werd het 15-9. Vooral Lapkov en Kooistra scoorden voor Lycurgus regelmatig en de landskampioen deelde de lakens uit en won de eerste set overtuigend met 25-19.

In de tweede set herstelde Taurus zich uitstekend en onder luide aanmoedigingen kreeg de tweede set een zinderend slot. Na 24-24 scoorde uitblinker Jelle van Jaarsveld 25-24 en een netfout van Lycurgus deed de rest: 26-24. Wie had verwacht dat de koploper van de Eredivisie de zaak in de derde set zou rechttrekken kwam bedrogen uit. Taurus behield haar hoge niveau en hield Lycurgus goed onder druk en pakte tot veler verrassing de derde set via 23-25. Jelle van Jaarsveld, waar Lycurgus moeilijk vat op kreeg, smaakte het genoegen het beslissende punt binnen te slaan.

In de vierde set domineerde Lycurgus de partij en bracht de stand op 2-2 via een oppermachtig optreden: 25-13. De aantrekkelijke bekerfinale kreeg een heerlijk toetje en ook die bracht de toeschouwers op het puntje van de banken. In een oordverdovend lawaai leek Lycurgus bij de wissel bij 8-6 op weg naar de bekerwinst, maar Taurus vocht als leeuwen en knokte zich sterk terug tot 12-12. De underdog liet zich niet van de wijs brengen en won de vijfde set met 15-13 en het feest bij de ploeg uit Houten was compleet. De supporters wilden het veld oprennen, maar die werden door stewards tegen gehouden. De spelers zochten de vele supporters op en de ontlading was enorm, want de ploeg won voor het eerst de beker en dat moest gevierd worden. Erik Gras kon zijn geluk niet op. ‘Hier ging het om. Dit is honderd keer beter dan in de competitie van Lycurgus winnen. We zijn een beetje boven onszelf uitgestegen. In de tweede set en in de slotfase van de vijfde set. Het zat toen mee en we hebben Lycurgus goed aangepakt. We hebben Stijn van Schie goed uit de wedstrijd gehaald. In de eerste en vierde set deden we niet mee, maar gelukkig stonden we er op de beslissende momenten. Hier doen we het voor en we zijn fantastisch gesteund door veel supporters uit Houten. Anders hebben we nooit zoveel supporters, maar we spelen ook maar een keer in de zoveel tijd een bekerfinale. Dit is super.’

Voor Lycurgus-trainer Arjan Taaij waren de druiven zuur. ‘Ja zeker, ik ben erg teleurgesteld natuurlijk. We konden te weinig druk uitoefenen met onze service. We hebben het niet goed gedaan. Taurus heeft veel spelers die ouder dan dertig jaar zijn en die kunnen zich wel opladen voor een wedstrijd als deze. Zij speelden goed en brachten veel energie in de wedstrijd. Wij konden het niet brengen, alleen in de eerste en vierde set waren we veel beter. We wilden de beker uiteraard graag winnen en dit verlies komt dan ook vrij hard aan. We gaan ons nu richten op de competitie.’

SV Land Taurus- Abiant Lycurgus 3-2 (19-25, 26-24, 25-23, 13-25, 15-13)  

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.