Over Jongens D, over Oranje B en over Almelo

19 Jan 2018 - door Redbad Strikwerda

De oplettende lezer heeft gemerkt dat Het Oog er een paar weken tussenuit is geweest. Er is echter weer heel wat gebeurd in die weken en daarvan nu verslag. 

Te beginnen met de kerstperiode. Op 28 december was ik met de mini's van Dynamo op het internationale minitoernooi in St. Anthonis. Daar waren de helden van de toekomst al te zien. En had ik weer een bijzondere ontmoeting, dit keer met de oude Wijnhoven. Elke Wijnhoven was in haar tijd de beste libero die Nederland bezat, paar keer kampioen van Italië geworden. Zij was echter niet loyaal aan het programma van Avital in Nederland en dat kostte haar een paar honderd interlands. Een gemiste kans zou ik met terugwerkende kracht willen zeggen, ik kan wat eigenwijzigheid wel waarderen. Wat goed is, bepaalt zelf. Met paps besprak ik het verleden, heden en de toekomst van het volleybal in NL, hij vond het getoonde niveau in St. Tunnis niet geweldig maar toen ik hem op enige dreumesjes wees met wat aanleg trok hij wel bij. De boys van Dynamo waren met hun competitieteam kansloos in het geweld van allemaal open-club teams maar hadden wel een mooie dag.

Later die week trok ik met Seesing Personeel Orion naar Almelo voor het Topvolleybal toernooi. Met deelname van Lüneburg, Menen en Abiant/Lycurgus een behoorlijk bezet toernooi. De spelverdelers die ik enige weken terug besprak waren bijna allemaal aanwezig dus er kon vergeleken worden. Bij Lüneburg mocht Gijs van Solkema het proberen tegen Orion, hij is verbeterd maar kon het niveau van Stijn Held en Freek de Weijer nog niet aan. De tweede helft van de wedstrijd moest hij, na gewisseld te zijn voor de altijd startende Kocian, vanaf de kant toekijken. In de finale mocht Sam Gortzak datzelfde ervaren, hij werd vervangen door vaste man Mora Sabaté toen het spaak liep bij Lycurgus. Orion won het toernooi verrassend en had met Freek de Weijer de winnende spelverdeler in huis. Interessant. Mag Gido Vermeulen op de maandagen bij de wintertrainingen verder gaan uitzoeken wie hij deze zomer op zijn lijst zet.

Het toernooi in Almelo verdient het om door de deelnemers serieus te worden benaderd. Orion had in de week voor het toernooi nog doorgespeeld tot de 23e december en was direct na de kerst 2 dagen in training geweest. Alle andere teams bereidden zich met veel minder voor, zo waren Menen en Lycurgus 6 dagen vrijaf. In de planning zal daarover nagedacht zijn maar feit is dat Orion het toernooi won mede door zich het meest adequaat voor te bereiden.

Ook de NeVoBo verdient weer eens een sneer. De beste kans om dit toernooi te voorzien van veel bezoekers en daarmee een mooi indoor-evenement neer te zetten is deelname van Oranje. Het was niet zo heel moeilijk geweest om een vertegenwoordiging van de beste jonge en talentvolle spelers uit de Nederlandse competitie te laten deelnemen. Dan was Duitsland of België ook wel met een mooi schaduwteam op komen dagen en had je de toekomstige A-internationals op de vloer gezien. In het verleden is dat op het befaamde Dynamo-toernooi ook zo gedaan, dat was een mooi podium voor die nieuwe generatie internationals om zich te laten zien. Ter herinnering: toen Brecht Rodenburg (olympisch goud 1996) zijn onderbeen brak op dat toernooi was dat met een selectie Nederland-B. Een heel aantal van die spelers is later mede bepalend geworden voor het Nederlandse mannenvolleybal.

En voor het geven van dit uitstekende idee mag de NeVoBo mij belonen door me in dienst te nemen en in de zomer met een vertegenwoordigend team op pad te sturen. En volgend jaar een Nederland-B laat samenstellen om te coachen in Almelo. En op pad stuurt naar de Universiade met mooie jonge en talentvolle Nederlanders. Ik vermoed echter dat de technische leiding dat wederom niet aandurft.

Op de finaledag had ik in de ochtend een workshop over de libero met 30 collega-trainers. Ik had wat beelden van de beste libero van de wereld gezocht en zo pluisden we gezamenlijk uit wat voor hem karakteristiek is. Het werd een inspirerende ochtend vooral ook door de samenspraak met mijn collega's van allerlei pluimage en niveau. De sessie bracht mijzelf meer inzicht in datgene waar de libero aan moet voldoen. En dan bedoel ik niet een theoretische beschrijving van meer dan 1 A4 maar de praktische zaken. Let op trainers: volleybal is een praktijkzaak!

De leiding van het topvolleybal toernooi in Almelo beloofde om de beschikbare vergoeding over te maken op een rekening van Orion die in het leven geroepen is om de club financieel naar Siberië te helpen voor de Challenge-cup. Mijn beloning zat in de mooie ochtend met de collega's. Onbetaalbaar.

 

Zaterdag 6 januari werd de eerste ronde open club gespeeld. Wederom trok ik er met het D-team van Dynamo op uit, naar Harderwijk dit keer. En zag ik de toekomst al weer aan het werk. Bij de meiden van Sneek en DOK een verhitte strijd gezien met meiden die 2 koppen groter zijn dan de meeste jongens. Daar werd al flink gemept en dat zien we graag. Dat wegleggen van bovenhandse balletjes bij de mini's heeft geen toekomst.

 

Om het slaan van de bal te stimuleren heeft de NeVoBo in Gelderland een pilot lopen waar extra punten in een set gehaald worden voor elke geslagen bal. Wat een zeldzaam stom idee, tijdens de rally 8 keer aanvallen geeft dus 8 bonuspunten. De tellers maken er altijd al een chaos van en zowel kinderen, ouders als tellers raken de tel kwijt. Gevolg: sets zijn in no-time afgelopen. De bedenker hiervan verdient een gratis behandeling bij het Pieter Baan centrum om wat stoornissen in kaart te brengen. Het is zo eenvoudig op te lossen want veel aanvallen gaan een halve meter uit over de achterlijn. Dus veldje iets langer maken en klaar zijn we.

 

 Het viel op dat de meeste miniteams met pass midvoor spelen en dan alleen een doortikbal of een aanval op linksvoor hebben. Dan vond ik het Dynamo-team, hoewel qua vaardigheden niet het beste, veel dynamischer en modern spelen. Altijd de rechtsachter laten inlopen als spelverdeler en aanval op links en rechts spelen. Dat gaat natuurlijk regelmatig fout en niet iedereen heeft een goede set-up in huis. Wel veel leuker, neem daarbij de fouten voor lief. In het competitieteam van mijn zoon spelen ze zelfs met 3 man ipv 4 dus moeten ze met 2 man de servicepass doen. Superdynamisch, we krijgen wekelijks complimenten van de coaches van de tegenstanders en de boys bewegen veel en ontwikkelen zich rapido. Een aanrader voor iedereen en leuk dat je met slechts 3 jongens ook al een team kunt laten spelen zonder meiden erbij. Dat vond Wijnhoven op de donderdag ervoor ook.

Strikwerda junior speelde mee en vocht zich in de basis en de laatste set voor plaatsing volgende ronde wonnen de boys met 25-3! Op naar De Lutte in februari voor een paar keer een flink pak slaag denk ik. En in de tussenliggende weken doelgericht en doelbewust trainen om echt beter te worden. Komt dat zien.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.