D'ran! Orion wint de beker!

19 Feb 2017 - door Gepko Hahn
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

1979, 2013 en 2017. Seesing Personeel Orion heeft voor de derde keer in de clubgeschiedenis de nationale beker gewonnen. De Doetinchemmers versloegen Draisma Dynamo in een geweldige ambiance met 3-1 in de bekerfinale.

Voor het eerst in jaren was de bekerfinale uitverkocht. Beide Gelderse grootmachten hadden een enthousiast supportersschare meegenomen en de strijd op de tribunes versterkte het duel op het veld in het mooiste volleybaltheater van Nederland.

Draisma Dynamo begon als favoriet aan de finale; de koploper van de eredivisie beschikt over een bredere selectie. Hoewel Bart van Garderen en Mats Kruiswijk een groot deel van het seizoen in de basis begonnen, koos coach Bas Hellinga ditmaal voor Wessel Keemink en Frits van Gestel. Orion-coach Goran Aleksov koos voor de ervaren namen in de starting seven.

0-2 Orion
Hoewel de twee teams lang gelijk op gingen in de eerste set, lag het initiatief bij Dynamo. De Apeldoornse recordkampioen kwam makkelijker tot scoren - in een duel met veel serivcedruk van beide teams - en dat resulteerde in een 22-19 voorsprong. Op de service van Twan Wiltenburg en dankzij scores van Erik van der Schaaf kwam Orion langszij. Dik Heusinkveld haalde vervolgens op 23-24 de set binnen.

De tweede set leek een kopie van de eerste. Dynamo had met Max Staples en Nico Manenschijn twee veelscorende mannen in huis, waardoor het opnieuw de leiding nam. Een spelverdelerswissel bij Orion - Freek de Weijer voor Stijn Held - pakte goed uit; vooral Joris Marcelis kwam makkelijker tot scoren. In de spannende slotfase was Manenschijn de enige scorende man bij Dynamo waar Orion met net iets meer vechtlust als een team de set binnenhaalde.

Spanning
Dynamo moest uit een ander vaatje tappen en dat moest met Bart van Garderen en Wessel Blom binnen de lijnen gebeuren. Halverwege de set liep Dynamo weg dankzij een sterke blokkering en een brede aanval. Ditmaal gaf de Apeldoornse formatie de voorsprong niet uit handen en hervond het met 25-19 de aansluiting.

Het belang van de vierde set was voelbaar en zichtbaar met veel servicefouten aan beide kanten. Het was Orion dat zichzelf aan de goede kant van de score wist te plaatsen; twee blokpunten van Erik van der Schaaf brachten de Doetinchemmers op 15-18.

Orion bleef aan de goede kant van de score en op 20-22 bracht invaller Tom Buijs in een discutabele rally met een blokpunt Dynamo de genadeklap toe. Twee punten later was het definitief gedaan; Wessel Blom sloeg de bal in het net.

Driemaal
Het is de eerste hoofdprijs voor Orion sinds 2013, toen het voor de tweede keer de beker versloeg door eveneens Dynamo in de finale te verslaan. De Apeldoorners blijven door het verlies opnieuw met lege handen achter; de laatste hoofdprijs blijft uit 2011 - na winst in de bekerfinale tegen Orion - dateren.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.