Paravolleybal Dames in Finland met nieuwe aanwinst

19 Jan 2017 - Manou ten Asbroek
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Voor het internationale toernooi Pajulahti Games zijn de Nederlandse zitvolleybalsters vanmiddag vertrokken naar Nastola, in Finland. De selectie heeft een aantal nieuwe speelsters mee, die naar aanleiding van de open trainingen zouden kunnen aansluiten. Daarvoor moeten ze wel eerst worden gekeurd. 

Zwart, grijs en wit
Voorafgaand aan de Pajulahti Games is een onofficiële keuring van speelsters die internationaal willen deelnemen aan het paravolleybal. Elke selectie mag twee grijze speelsters op het formulier hebben en maximaal één in het veld. 'Grijs' is de aanduiding voor de mate van een chronische blessure: in hoeverre is de speler beperkt bij het uitvoeren van de volleybalhandelingen? Verder kent de classificering 'zwart' (onbeperkt opstellen) en 'wit' (mag niet worden opgesteld). In het verleden werd bijvoorbeeld ex-international Chaïne Staelens niet 'grijs' genoeg bevonden. 

Bondscoach Pim Scherpenzeel ziet het toernooi als meetmoment. "Het is geen officieel toernooi, maar een gelegenheid om classificeerders op te leiden. Vandaar dat we een aantal nieuwe speelsters meenemen, het is een leermoment voor beide kanten." Hij heeft, na de open trainingen eind 2016, een aantal potentiële aanwinsten. Voordat zij mee mogen doen aan officiële toernooien, moeten ze officieel worden gekeurd. "Dat gebeurt dus niet in Finland. Maar we weten wel hoe kansrijk een classificering is. Als ze het daar kansloos vinden, is dat helder. Als ze daar mogelijkheden zien, is dat voor ons en de nieuwe speelsters een mooie indicatie om door te trainen."  

Een van die aanwinsten is Hanneke Braakhuis. De passer-loper kwam tot bloei bij Tornado uit Geesteren en speelde tot anderhalf seizoen geleden nog bij Topdivisionist US (dat gisteren Sneek liet werken in eigen huis in de halve finale van de beker). Na een knieoperatie bleek dat ze ernstige kraakbeenbeschadiging had en moest stoppen met volleybal. Als assistent-trainer bij derde divisionist Armixtos uit Amsterdam bleef ze betrokken bij het volleybal, maar miste het actief spelen. "Ik heb nooit gedacht aan zitvolleybal, een collega attendeerde me erop." Braakhuis moest wennen, maar was meteen verkocht. "ik had ontzettende spierpijn in mijn billen na de eerste training." 

Rusland
Scherpenzeel wil zijn basisspeelsters in Finland de ruimte geven zichzelf opnieuw te bewijzen, maar ook de nieuwe aanwinsten een podium bieden. "Rusland is zonder meer de sterkste tegenstander van de vijf. Daar zal mijn basis spelen. In de andere wedstrijden wil ik de nieuwe speelsters een kans geven zich te bewijzen." In maart probeert de bondscoach met Engeland en Duitsland een officieel toernooi te organiseren, met een officieel classificeringsmoment. "Dan weten we voor 100% waar we aan toe zijn." Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.