Hajraa toernooi ook in Brazilië

23 Mar 2016 - door Gepko Hahn
(© Hajraa Buitentoernooi)

Komende zomer wordt in Eindhoven weer het Hajraa Buitentoernooi gehouden waar 4000 volleyballers uit binnen- en buitenland aan meedoen. Dit volleybalfeest gaat binnenkort ook de grens over. Drie Eindhovense studenten organiseren op 2 april de Super Sacada, het allereerste grootschalige buitenvolleybaltoernooi in Brazilië.

Hajraa Buitentoernooi
Al bijna veertig jaar organiseert de Eindhovense Studenten Volleybalvereniging Hajraa jaarlijks Europa's grootste grasvolleybaltoernooi: het Hajraa Buitentoernooi. Elk jaar reizen er naast de 4.000 Nederlandse deelnemers ook buitenlandse teams af naar het toernooi, waaronder Brazilianen. In 2012 bezocht het Braziliaanse televisiestation SportTV het toernooi, waardoor de bekendheid in Brazilië enorm toenam. 

Dat heeft ervoor gezorgd dat drie studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Hajraa-leden - toernooivoorzitter Milou Bruinenberg, vice-voorzitter Tom van Veen en oud-voorzitter Rob Engels - het Hajraa Buitentoernooi ook in Brazilië gaan organiseren. Op 2 april moeten ongeveer 4000 volleyballers op het strand van het Braziliaanse Salvador meedoen aan de Super Sacada.

Super Sacada
Het toernooi is een primeur in Brazilië en dient ter voorbereiding van de Olympische Spelen. De drie Eindhovense studenten hebben zich beziggehouden met kennisdeling rondom de organisatie en reizen een week voorafgaand aan het toernooi af naar Salvador (Brazilië) om hun opgedane expertise in te zetten. Super Sacada wordt een jaarlijks terugkerend evenement over de kust van Brazilië.

Het Hajraa Buitentoernooi is dus de inspiratiebron voor het gigantische volleybalfestijn in Salvador. Het grote verschil is dat het in Brazilië niet alleen om een volleybalfeest gaat. Het doel van Super Sacada is om iedere bevolkingslaag, met name de armen, in Brazilië de mogelijkheid te geven om te sporten en een gezonde levensstijl na te leven. Mensen van alle leeftijden en zelf met handicaps kunnen kosteloos meedoen aan het toernooi. Deelnemers worden gevraagd om een pakket met houdbaar voedsel mee te nemen. Deze pakketten worden na afloop van het toernooi samen met de materialen (volleyballen en -netten) verdeeld onder de armen en scholen in Salvador.

Pareltje
Tom van Veen, mede-organisator: ,,Super Sacada is een fantastisch initiatief waar we graag aan meewerken. Naast dat het een leerzame ervaring is, is het mooi om te zien hoe het volleybal én de spelen leven in Brazilië. De organisatie is een hoop werk en heel intensief, maar het feit dat Super Sacada een afgeleide is van ons eigen toernooi en het een gigantisch event wordt, maakt het zeker de moeite waard."

Organisator Jorge Muzy: ,,Het Hajraa Buitentoernooi is een pareltje. Het is geweldig om te zien hoe een sport zo veel mensen, ongeacht afkomst of levensovertuiging bij elkaar kan brengen. In aanloop naar de komende Olympische Zomerspelen willen wij het enthousiasme onder de bevolking aanwakkeren en een volleybalfestijn is hier een mooie manier voor. Met het Eindhovense toernooi als perfecte voorbeeld kunnen wij hier in Salvador hetzelfde gaan doen."

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.