Cintha Boersma

Cintha Boersma, geboren op 1 mei 1969 in Amsterdam, debuteerde als 16-jarige in het Nederlands team. De talentvolle middenaanvalster speelde in eigen land voor Brother/Martinus waarmee ze tweemaal de beker won.

Boersma vertrok naar Italië en werd fullprof bij Unibit Roma en Altamura. Ze groeide uit tot één van de beste passers ter wereld en tot een bepalend gezicht bij Oranje. De Nederlandse volleyballsters ontwikkelden zich begin jaren negentig van B-ploeg tot A-land. Boersma werd met Oranje zesde en vijfde op de Olympische Spelen van 1992 en 1996, de enige twee deelnames ooit van de Nederlandse vrouwenploeg. In 1991 won ze met Nederland zilver op het Europees kampioenschap, maar vier jaar later was er als aanvoerster goud op het EK in de Arnhemse Rijnhal. Drie jaar later speelde ze in Japan haar laatste interland. Met 403 interlands was ze zes jaar lang recordinternational. 

Haar privé-leven kwam een aantal jaren op de eerste plaats, maar Boersma maakte toch rentree in het volleybal. Ze was nog enkele jaren actief in het beachvolleybal, maar stopte definitief na het mislopen van de Olympische Spelen in 2008.

Reageer op dit item

Om te reageren op dit bericht dient u ingelogd te zijn.

    Mannen in de wall of fame

    Loading...

    Vrouwen in de wall of fame

    Loading...