Team Alkmaar succesvol op International Children’s Games

30 Jun 2015

De afgelopen vijf dagen vormde Alkmaar het decor voor de 49e editie van de International Children’s Games. Dit enorme evenement is een soort Olympische Spelen voor sporters in de leeftijd 13 tot en met 15 jaar, waaraan atleten uit de hele wereld deelnemen. In totaal deden er in Alkmaar zo’n 1.300 sporters mee uit 80 verschillende steden, van Seoul tot en met Los Angeles.

De deelnemers kwamen uit op negen verschillende sporten: tennis, voetbal, turnen, zwemmen, judo, atletiek, golf, volleybal, beachvolleybal. Aangezien Alkmaar thuisstad was mochten er op alle onderdelen sporters uit Alkmaar en omgeving in actie komen.

RTC-trainer Rogier van Meggelen kreeg de taak om een jongens- en een meiden volleybalteam te selecteren en voor te bereiden en Vincent Pirovano mocht zorgen voor jongens en meiden beachvolleybal. De eerste voorbereidingen begonnen al in het najaar van 2014 met selectietrainingen.

Het evenement is een grandioos succes geworden. In de eerste plaats omdat het uniek is om deel te nemen aan zo’n groot sportspektakel, met een echte openings- en sluitingsceremonie, media aandacht, een atletendorp waar de 1.500 sporters en begeleiders vijf dagen en nachten doorbrachten, kennismaken met en kijken bij andere sporten en leeftijdsgenoten uit de hele wereld ontmoeten. Wat het voor Alkmaar extra bijzonder maakte was dat er meegedaan werd met een delegatie van 83 sporters en 18 begeleiders. Met z’n allen waren we Team Alkmaar, samen eten, tegelijk naar bed, elkaar aanmoedigen en blijdschap en teleurstelling met elkaar delen.

Volleybal

Na twee selectierondes waren de uit acht spelers en speelsters bestaande volleybalteams gekozen en aan het eind van de reguliere competitie begonnen de trainers Rogier van Meggelen en Christophe George met een trainingsperiode van zeven weken. De spelers en speelsters kwamen van allerlei verenigingen uit de regio, dus er was heel wat voor nodig om er echte teams van te maken. Vooraf waren de verwachtingen daarom niet heel hoog. Tijdens de trainingsdag op donderdag werd geconstateerd dat er in ieder geval een aantal teams bij waren die niet zo sterk waren, dus wellicht was er kans op een medaille. Op vrijdag begon het toernooi en beide teams begonnen met winst. Gedurende de wedstrijden die volgden werden allebei de teams steeds hechter en nam het geloof in een topklassering toe. Aan het eind van de vrijdag hadden de meiden al hun wedstrijden gewonnen en zouden op zaterdag om een plek in de finale gaan spelen. De jongens hadden gewonnen, maar ook verloren van het bizar sterke Russische team. Allemaal beren van jongens, die dan wel geen helden in de verdediging waren, maar onklopbaar in aanval en blokkering.

Op zaterdag kwamen de jongens in de winning mood. Ze wonnen hun laatste poulewedstrijden en gingen als nummer twee naar de halve finale. Daardoor ontliepen ze de sterke Russen (uit de onbekende stad UFA, die een miljoen inwoners blijkt te hebben). Ook de halve finale werd gewonnen en zo mochten ze zich voorbereiden op het spelen van de finale op zondag.

De meiden hadden door hun goede resultaten slechts een wedstrijd, maar wel een belangrijke. In de eerste set denderden ze over hun Sloveense tegenstanders heen, maar in de tweede set sloeg de spanning toch toe. Uiteindelijk stelden ze orde op zaken in de beslissende derde set en ook dit team ging de finale in.

Zondag had gastvereniging Alvoco hun zaal omgebouwd naar center court en waren er een dj, speaker, ballenkinderen en lijnrechters aanwezig om een prachtig decor te vormen voor de finales. Ook waren er honderden enthousiaste supporters naar de hal gekomen.

De jongens moesten als eerste aantreden. Bij het inslaan was te zien dat ze het heel zwaar zouden krijgen, want de Russen sloegen als mannen. Dit overweldigende spel was in de eerste set te veel voor de Alkmaarse jongens, die kansloos bleven. In de tweede set werden ze na een aanvankelijke achterstand brutaler. De eerste tempo aanval van UFA werd meerdere malen afgeblokt en Nimo Benne onderscheidde zich met diverse punten via de zijkant van het Russische blok. De coach van de tegenstander had een time out nodig om orde op zaken te stellen. Helaas kwam het initiatief daarna weer bij Rusland te liggen en zo eindigde Alkmaar met zilver.

Daarna was het de beurt aan de meiden. Ze speelden opnieuw tegen Slovenië. De eerste set kwamen ze al snel voor en hielden de voorsprong vast. Hierbij waren de middenaanvallen van Jill Cornet en Heidi Homburg opvallend. In de tweede set was de organisatie minder en ontstond er een achterstand. Pas na het inbrengen van beide wissels begon het weer te lopen, maar Slovenië kwam wel op setpoints. Vanaf 24-21 achter werd de stand echter gelijk getrokken. Daarna ontstond een bloedstollende strijd om de winst. Uiteindelijk kwam bij 28-28 Yaelle Henry aan service en zij zette de nodige druk. Door smashes van Sophie van Os werd het goud binnengehaald! De emotie na afloop was enorm.

Spelers jongens: Nimo Benne, Jasper Geerdink, Thomas George, Michael Hemmes, Maurice Rutten, Tom Heerschop, Max Pronk, Sebastiaan Leen, Erik en coach Rogier van Meggelen

Speelsters meiden: Jill Cornet, Luna Brandt, Sophie van Os, Heidi Homburg, Jill Doodeman, Luka Peters, Yaelle Henry, Linda Schipper en coaches Christophe George en Anouk van Geenen.

Beachvolleybal

De beachvolleybalselectie bestond uit Rianne Stok – Quinty Wagner bij de meiden en Tom Koops – Dyon Bleeker bij de jongens. Op donderdag stond voor hen een trainingsdag op de planning. Het speciaal voor de ICG aangelegde tijdelijke beachcomplex in het Rekerhout zag er prachtig uit. Na eerst de trainingen van de tegenstanders te hebben bekeken werkten de Alkmaarse teams daarna zelf een korte training af en speelden daarna een oefenwedstrijd tegen de teams uit Los Angelos. Deze teams maakten meteen indruk. Los Angelos is de streek waar beachvolleybal in de vorige eeuw is uitgevonden en het was te zien dat er tegenwoordig ook op een hoog niveau wordt gespeeld. Op vrijdag stonden de poulewedstrijden op het programma. Rianne en Quinty zaten in een gunstige poule en wonnen alle wedstrijden met ruime cijfers. Tom en Dyon hadden het niet zo eenvoudig, omdat ze tegen enkele grote jongens speelden, terwijl ze zelf wat minder lang zijn. Met hun goede techniek wisten ze dit te compenseren en uiteindelijk wonnen ze ook al hun poulewedstrijden.

Op zaterdag stonden de halve finales op het programma. Rianne en Quinty begonnen tegen Bangkok. Dit was een heel sterk team, dat op de eerste dag alleen door USA was verslagen. Het begon moeizaam door de zichtbaar aanwezige spanning. Aan het eind van de eerste set ging het gelijk op, maar Rianne en Quinty verloren nipt. In de tweede set begonnen ze aan de goede kant en serveerden verrassend tot 7-0 voorsprong. Nu was de spanning eraf en wisten ze de druk op hun Thaise tegenstanders te houden. Deze set werd makkelijk gewonnen. In de derde set duurde het wat langer voordat er een voorsprong was, maar daarna maakten ze het overtuigend af. Finale bereikt dus.

Zoals verwacht was USA ook in de finale gekomen en het beloofde een spannende strijd te worden tussen twee hele sterke teams. Helaas ging het moeizamer dan in de halve finale. De Amerikaanse Victoria Ashkinos zette de lijnen uit en liet haar partner gemakkelijk scoren, terwijl ze zelf sterk verdedigde. De druk was groot op Rianne en Quinty en de eerste set werd verloren. In de tweede set ging Rianne steeds sterker spelen, maar sloeg bij Quinty de vermoeidheid toe. Zo won USA en kreeg Alkmaar zilver.

Tom en Dyon moesten in de halve finale tegen USA, die op de eerste dag verrassend genoeg hadden verloren van Bangkok. Ze wisten dat ze boven zichzelf uit moesten stijgen om te winnen dus probeerden een alles of niets tactiek. Helaas pakte dat niet goed uit en ontstond bovendien onenigheid. Ze verloren ze helaas met dikke cijfers. Na een goed gesprek was het alweer tijd voor de strijd om brons. Die was tegen een lang Sloveens team. De eerste set was moeizaam, maar langzaam ging de superieure techniek en snelheid van Alkmaar weer de boventoon voeren. Zo wonnen ze de eerste set. In de tweede set voerden ze de druk extra op en pakten ze een mooie bronzen medaille.

Zo eindigden de Alkmaarse volleyballers dus met goud, tweemaal zilver en brons en kijken ze zeer tevreden terug op hun internationale prestaties. Het toernooi was bijzonder leuk maar ook erg leerzaam en een impuls aan het volleybal in Noord Holland.

Bron: Team Alkmaar

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.