Bulgarije de baas in Barneveld

24 Apr 2012

De vrouwen van Oranje hebben na de winst in Almere de tweede oefenwedstrijd tegen Bulgarije niet kunnen winnen. In sporthal De Meerwaarde in Barneveld werd het  3-1 voor de bezoekende ploeg (25-21 19-25 25-21 25-18).

In de volle sporthal speelde Oranje minder stabiel dan maandag. Bovendien maakte Bulgarije een betere indruk dan in Almere. Vooral passer/loper Dobriana Rabadzhieva was bij vlagen ongrijpbaar. Gido Vermeulen begon in zijn tweede wedstrijd als bondscoach met exact dezelfde zeven speelsters die maandag van Bulgarije wonnen. De start was voor de Bulgaren, die op de harde sprongservice van Rabadzhieva direct uitliepen naar een 3-0. Nederland knokte zich echter terug naar 4-4 en liep na een prachtige serviceserie van Manon Flier uit naar 8-6. Onder aanvoering van de veel scorende Flier werd de voorsprong 16-12. Ook de middenaanval, met Caroline Wensink en Robin de Kruijf, liep uitstekend. Nederland leek af te stevenen op setwinst maar op de service van Mariya Karakasheva kwam Bulgarije terug tot 17-18. Het Nederlandse blok kreeg bovendien maar geen vat op de sterke driemeter aanvallen van Bulgarije. Het was de sterk spelende Rabadzhieva die, net als in het begin van de set, met haar service het verschil maakte: 21-25.

Nederland begon voortvarend aan de tweede set. Het was Debby Stam die als eerste de harde pipe van Rabadzhieva neutraliseerde en met een prachtig kill-block de stand op 7-2 bracht. Oranje speelde met vertrouwen naar 13-7. Bulgarije kwam nog even terug tot 19-19 maar daarna was het Laura Dijkema die met haar floatservice de set uitserveerde en de stand op weer gelijk trok. Het in grote getale opgekomen publiek ging er nog eens goed voor zitten in set drie. Oranje begon wederom uitstekend, na een mooi lobje van Maret Grothues werd het 13-9. Na een paar foutjes op rij sloop Bulgarije echter dichterbij en geep Vermeulen in door Lonneke Sloetjes in te brengen voor Grothues. Ook de lange Achterhoekse kon niet verhelpen dat de Oostblokkers het initiatief overnamen.

In set vier begon Vermeulen met Sloetjes en Kim Staelens op de plaatsen van Flier en Dijkema. Bulgarije speelde echter vrijuit naar een 13-4 voorsprong, waarna Flier en Dijkema alweer terug kwamen. Onder aanvoering van het Barneveldse publiek zette Nederland nog een keer aan. Het offensief had effect want op 14-11 deed Oranje weer helemaal mee. Helaas bleef het bij deze opleving en maakte Bulgarije de wedstrijd professioneel af.

Na de twee oefenwedstrijden traint Oranje nog een dag om vervolgens af te reizen naar Turkije voor het Olympisch Kwalificatietoernooi. Ook Bulgarije neemt deel aan dit toernooi, zij het in de andere poule.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.