EK mannen in Nederland; wat staat ons allemaal te wachten?

10 Sep 2019
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Over vier dagen begint het Nederlands Heren Volleybalteam in Rotterdam Ahoy aan het EK Volleybal. Wat kunnen we van de Lange Mannen verwachten en hoe zit het toernooi eigenlijk verder in elkaar?

Het Team

Het Nederlands Team onder leiding van bondscoach Roberto Piazza heeft net haar laatste oefenstage in België afgewerkt. Met Michaël Parkinson weer in de gelederen, die toch de laatste jaren een belangrijke schakel was op de middenpositie, hoopt Oranje er misschien nog wel beter voor te staan dan het OKT van anderhalve maand geleden. De enige onzekerheid is nog of Wouter ter Maat zijn bijdrage kan gaan leveren, nadat er een klein probleem aan zijn knie aan het licht is gekomen. De definitieve selectie zal ook wellicht daarvan afhangen. Op dit moment zijn er nog vier middenspelers en drie diagonalen actief bij het team, één daarvan zal er naar alle waarschijnlijkheid thuis moeten blijven.

Tegenstanders

Nederland als organiserend land zal in Ahoy spelen tegen Montenegro, Oekraïne en Polen. Vrijdag de 13e openen de Lange Mannen het EK tegen nieuwkomer Montenegro. Op papier is dit de minst sterke tegenstander, hopelijk voor Oranje een goede wedstrijd om in het toernooi te komen. Zaterdag moet Oekraïne het volgende slachtoffer zijn, maar onze mannen zijn gewaarschuwd. Met toptalent Plotnytzky in de gelederen is Oekraïne een gevaarlijk team. Plotnytzky heeft twee geweldige seizoenen in Italië achter de rug en dwong daarmee een toptransfer naar Perugia af. De toekomstig teamgenoot van Sjoerd Hoogendoorn is met zijn handige linkerarm en snoeiharde sprongserve een plaag voor elke tegenstander. Zondag zal vervolgens een volleybalfeest worden. Tweevoudig wereldkampioen Polen is de derde tegenstander van Oranje en zal zoals vermeld meer dan 4000 Polen in de zaal hebben om hen te ondersteunen. Met ook nog wereldster Wilfredo Leon als genaturaliseerde speler aan Poolse kant zal Ahoy volleybal van het allerhoogste niveau voorgeschoteld krijgen. En we zijn natuurlijk erg benieuwd wat voor tegenstand onze Lange Mannen dit sterrenteam kan  bieden.

Dinsdag 17 september zal de poulefase vervolgd worden in een andere speelstad, namelijk Amsterdam. In Sporthallen-Zuid is Estland de vierde tegenstander. Tijdens de European League won Nederland twee keer met 3-0 van de Estland, al moet gezegd worden dat de prioriteit van de Oostblokkers niet bij dat toernooi lag. Aanvoerder Robert Täht is de gevaarlijkste speler en ook hij is aangetrokken door de werkgever van Sjoerd Hoogendoorn. Naar verwachting zijn Nederland en Estland na Polen de sterkste teams. Het belooft dus een spannende en cruciale wedstrijd worden in de strijd voor een goede uitgangspositie. De laatste horde in de poule is Tsjechië. Ook zij hebben veel jong talent in de groep met spelers als Dzovoronok en Finger. Deze wedstrijd wordt woensdag 18 september gespeeld. Al met al zullen de Lange Mannen een constant niveau moeten laten zien om in Amsterdam de teams te kunnen verslaan.

Mochten de Lange Mannen de poule overleven, zal er verder gespeeld worden in Apeldoorn. Die wedstrijden worden respectievelijk maandag 21 en woensdag 23 september gespeeld. Zie de afbeeldingen voor de volledige EK-formule en andere speelsteden. 

Koop je tickets voor de wedstrijden van de Lange Mannen tijdens het EK via de banners op onze website:

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.