Guidetti flikt het met Turkije net niet

08 Sep 2019 - door Kees Tanis
Guidettiwist Servië niet van weer een titel af te houden (©CEV)

Giovanni Guidetti is er met Turkije voor 12.000 Turkse toeschouwers net niet in geslaagd, de Europese titel binnen te slepen. Servië toonde zich in de thriller over vijf sets net iets koeler en prolongeerde zo de Europese titel.

Beide finalisten hielden ekaar gedurende de hele wedstrijd in evenwicht. Servië ging goed uit de startblokken, maar door een haperende servicepass kon Turkije het initiatief overnemen en de eerste set pakken met 25-21. In de tweede set was Servië duidelijk wel de bovenliggende partij, met 17 aanvallende punten tegen Turkije maar 8. Met 21-25 werd de stand gelijk getrokken.

In set 3 wisselden de kansen voortdurend. Servië kwam met 15-10 voor, maar Fatma Yildirim zorgde met 3 punten op rij dat Turkije toch nog op gelijke hoogte kwam. Servië wist opnieuw een gaatje te slaan naar 18-22 en gaf die voorsprong niet meer weg, 21-25. Guidetti bracht zijn troef Ebrar Karakurt binnen de lijnen, net als spelverdeelster Cansu Özbay. Dat pakte goed uit, al leek het daar lang niet op. Servië had steeds de leiding en leek op 18-15 de beslissende slag geslagen te hebben. Turkije gaf zich voor een uitzinnig publiek nog niet gewonnen en kwam bij 19-19 langszij. De aanvalsmachine Tijana Boskovic haperde even. Ze sloeg twee keer in het blok, waardoor Turkije er toch nog een beslissende 5e set uit sleepte.

De Turken namen met 4-2 en 6-4 het initiatief en bij het wisselen van speelhelft stond de voorsprong van 8-6 op het scorebord. Het werd zelfs nog 9-6, maar vervolgens liet Turkije met vijf punten op rij voor Servië de Europese titel door de vingers glippen. Guidetti probeerde met de nodige wissels het tij nog te keren. Dat leek te lukken, want bij 12-12 kon het nog alle kanten op. Een killblock bracht Servië op 12-14. Turkije gaf nog niet op, maar bij het tweede matchpoint was het toch raak voor de Serven, 13-15 en 2-3. Boskovic bleek weer eens de meest scorende speelster met 23 punten. Meryem Boz was met 16 punten de meest scorende speelster voor Turkije.

Met een Europese titel in 2017, een wereldtitel in 2018 en nu opnieuw een Europese titel mag Servië zich nu een echte volleybalgrootmacht noemen. Kroon op het werk zou een Olympische titel zijn, volgend jaar in Tokio. Maar voor die titel zijn meer kapers op de kust, zoals China, Italië dat eerder vandaag brons pakte tegen Polen, de VS, Brazilië en misschien wel Nederland. Maar daarvoor zal Oranje zich in januari eerst voor Tokio moeten kwalificeren.  

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.