Servië en Turkije naar finale EK

08 Sep 2019 - door Kees Tanis
De finalisten in actie (©CEV)

Turkije en Servië hebben zich geplaatst voor de finale van het EK Volleybal voor vrouwen. Die wordt vanavond om 18.30 uur gespeeld. Beide ploegen wonnen betrekkelijk eenvoudig hun halve finales. Turkije, dat Nederland uitschakelde in de kwartfinale, versloeg Polen met 3-1(25-17, 26-16, 14-25 en 25-18). Servië bleek met 3-1 te sterk voor Italië. 25-22, 25-21, 21-25 en 25-20.

Servië heeft daarmee de kans om na het winnen van het EK in 2017 en het WK in 2018 ook dit jaar weer een grote prijs te pakken. Turkije is aan de hand van voormalig bondscoach van Oranje Giovanni Guidetti, met een flinke opmars bezig in het internationale volleybal. Turkije staat 5e op de Europese ranglijst, Servië is koploper en daarom licht favoriet vanavond. Turkije speelt wel een thuiswedstrijd voor ruim 10.000 uitzinnige fans.

Bij Turkije liet de nog maar 19 jaar jonge Ebrar Karakurt zien hoe belangrijk zij kan zijn voor haar team. Nadat Polen in de derde set dankzij een overtuigende 14-25 was teruggekomen naar 2-1, werd Karakurt in de vierde set ingebracht. Ze schitterde en wist 9 punten te scoren. Met name in spannende rally's was zij van doorslaggevende betekenis.

In de andere halve finale troffen de ploegen elkaar die op het laatste WK streden om de gouden medaille. In een vijf sets durende thriller trok Servië toen aan het langste eind. In de halve finale van het EK had Servië minder moeite met de ploeg van superster Paola Egonu. Waar Servië aanvallend met 49 punten de betere ploeg was, wist Italiëin de blokkering het meest te scoren (12). Het was vooraf bestempeld als de strijd tussen Paola Egonu en Tijana Boskovic. Boskovic scoorde in de aanval 19 directe punten. Egonu kwam tot 18 punten, maar wist daar in de blokkering nog eens 5 punten aan toe te voegen. 

De wedstrijd om de bronzen medaille tussen Italië en Polen begint om 16 uur.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.