Varenhorst/VandeVelde eervol ten onder in Rome

07 Sep 2019
(©FiVB)

Het is Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde net niet gelukt de halve finale van de World Tour Finals te bereiken. Het duo liet ook vandaag weer zien in topvorm te zijn, maar kwamen net tekort in de spannende kwartfinale tegen de wereldkampioenen. Het verloor met 1-2 (21-18, 19-21 en 11-15).

Varenhorst en Van de Velde zijn de kersverse wereldkampioenen Krasilnikov en Stoyanovskiy al meerdere keren tegengekomen deze zomer. In die wedstrijden speelde het steeds goed mee, maar wist vooralsnog geen set te winnen. Vandaag liet het zien in betere vorm te verkeren en maakte er een hele spannende kwartfinale van.

Set één was van beide kanten niet erg overtuigend. De side-out van Nederland liep niet helemaal vloeiend, maar de Russen wisten in de rally meerdere malen niet tot scoren te komen. Christiaan en Steven profiteerden hiervan en wisten met goede services de lange Rus Stoyanovskiy onder druk te houden. Nederland pakte de eerste set en hoopte door te stomen. Ook in de tweede set bleef Varenhorst/VandeVelde goed in de wedstrijd, maar de Russen varieerden wat meer in de aanval en wisten zo het grote blok van Varenhorst te ontwijken. Toch bleef het gewoon bij en waren Christiaan en Steven op een stand van 18-18 ‘maar’ drie punten van de overwinning af. Een mooi blok van Stoyanovskiy zorgde echter voor de beslissende break en zo pakte Rusland met minimaal verschil de tweede set (19-21).

Varenhorst zorgde in de allesbeslissende derde set mede door een ace en een killblock persoonlijk voor een snel gaatje (2-0), maar Krasilnikov zette na een nette side-out van zijn partner de Russen met zijn geplaatste sprongservices weer op voorsprong (2-4). Het ging heen en weer. Steven scoorde knap zijn side-out en mede door een tweede blok van Varenhorst kwamen de teams op 8-8. Door een misverstand in het achterveld bij Nederland en een geweldige verdediging van Krasilnikov maakten de wereldkampioenen toch benodigde benodigde breaks. Het liep uit naar 9-12 en miste daarna geen side-out meer. Steven en Christiaan waren er dit keer heel dichtbij, maar wisten het karwei net niet af te maken.

Ondanks het verlies mogen Varenhorst en Van de Velde trots zijn met het resultaat en het vertoonde spel. De mannen van BeachTeam Nederland hebben zeker laten zien dat ze bij de wereldtop horen. Daarnaast zijn de verdiende punten door het behalen van deze kwartfinale tijdens dit vijf sterren event cruciaal voor de wereldranglijst. Bij een slecht resultaat leek de optie van directe kwalificatie via de ranking weg te vallen, maar ze zijn nu nog in de race om op die manier een Olympisch ticket te bemachtigen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.