Brazilië door het oog van de naald

12 Aug 2019
(©FiVB)

Er werd afgelopen weekend niet alleen in Ahoy gestreden voor een Olympisch ticket. Ook in Varna (BUL), Bari (ITA), Gdanks (POL), St. Petersburg (RUS) en Ningbo (CHI) troffen hoog- en laagvliegers binnen het mondiale mannenvolleybal elkaar. Polen, Italië en Rusland plaatsten zich overtuigend. Argentinië gaf Canada het nakijken en Brazilië plaatste zich ternauwernood voor Tokio ten koste van Bulgarije.

In Varna was gastland Bulgarije dichtbij een sensatie. De thuisploeg stond 2-0 voor in sets en kreeg zelfs een matchpoint tegen regerend Olympisch kampioen Brazilië. Toch wisten de “kanaries” de zinderende slotfase van de derde set te overleven. Na bijna 3 uur topvolleybal was het uiteindelijk toch Brazilië dat zich verzekerde van de kans om in Tokio hun Olympische titel te verdedigen. Teamgenoten van het afgelopen seizoen Tsvetan Sokolov (Bulgarije) en Yoandy Leal (Brazilië) werden topscoorders van hun team met respectievelijk 19 en 22 punten.

Bekijk hier de hoogtepunten van de wedstrijd tussen Bulgarije en Brazilië:

Het publiek in Bari had vooraf waarschijnlijk ook een kraker verwacht tussen Italië en Servië. De winnaar van dit duel plaatst zich immers direct voor Tokio en op papier ontlopen beide teams elkaar weinig. Veel basisspelers van beide landen spelen in de Italiaanse Superlega en kennen elkaar dus goed. Maar echt spannend werd de wedstrijd nooit. Italië was heer en meester in eigen huis en hield Servië elke set onder de twintig punten. De Italiaanse diagonaal en superster Ivan Zaytsev werd topscoorder met 16 punten.

Polen, met de beste speler ter wereld en van origine Cubaan Wilfredo Leon in het team,  had in een poule met Frankrijk, Slovenië en Tunesië weinig moeite om zich te kwalificeren. Frankrijk werd overtuigend met 3-0 geklopt en tegen Slovenië verloor de ploeg van de Belgische topcoach Vital Heynen de enige set van het weekend.

Ook Rusland kende in eigen land weinig moeite met de uitdagers. Alleen Iran kon zondagavond enige weerstand bieden tegen het Russische geweld, maar tot setwinst kwam het niet. Tegen Mexico en Cuba werd er eveneens met 3-0 gewonnen door de Russen. Diagonaal Victor Poletaev was de meest scorende speler voor de Russen afgelopen weekend met in totaal 35 punten in 7 gespeelde sets.

Ten slotte plaatste Argentinië zich in China ten koste van het gastland, Finland en Canada. Facundo Conte was aan Argentijnse kant de grote man.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.