Oranje kan borst nat maken tegen Rode Draken

10 Aug 2019 - door Kees Tanis
Gijs van Solkema viel als spelverdeler goed in (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Oranje kan later vandaag de borst nat maken als België in Ahoy de volgende tegenstander is in het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Oranje sleepte gisteren met hangen en wurgen een overwinning uit het vuur tegen Zuid-Korea. Na een 0-2 achterstand knokten de Lange Mannen zich knap terug en hielden door de 3-2 winst zicht op een Olympische ticket.

Dat ticket is voor België deels uit zicht geraakt door de 1-3 nederlaag tegen topfavoriet USA. Dat de Rode Draken een set wisten te winnen tegen de nummer 2 op de wereldranglijst zegt genoeg over de kracht van de tegenstander van vanmiddag. Hoewel de gisteren geblesseerd uitgevallen Nimir Abdel-Aziz uitstekend werd vervangen, kan het meedoen van de aanvoerder van groot belang zijn. Medisch onderzoek wees uit dat er geen scheurtje zit in zijn kuit, dus mogelijk is hij door de fysio tijdig op te lappen.

Oranje zal vanmiddag vooral de Belgen Tomas Rousseaux en Hendrik Tuerlinckx moeten zien te stoppen. Rousseau wist tegen de USA 13 keer aanvallend te scoren. Nog effectiever was Tuerlinckx, die in de eerste twee sets niet in de basis begon, maar toch 11 punten maakte.

Oranje zal zelf met name aanvallend tot een hoger rendement moeten komen. Tegen Zuid-Korea moest Oranje op dat onderdeel ruimschoots het onderspit delven, met 63 scores voor de Aziaten tegen maar 52 voor Oranje. De Lange Mannen waren blokkerend met 16 punten wel een stuk sterker. Abdel-Aziz had daar met 5 punten een belangrijk aandeel in, even als de sterk spelende Fabian Plak.

Hoe de krachtsverhouding op dit moment is tussen Oranje en België, is moeilijk te zeggen. In de aanloop naar het laatste WK speelden de ploegen twee keer tegen elkaar. Beide ploegen wonnen één keer.

De wedstrijd in Ahoy begint om 16.00 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar (klik op onderstaande banner). De wedstrijd wordt live uitgezonden door de NOS.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.